BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/15

Tavara- ja palveluvientituloja kertyi keskuspankin alustavien maksutasetietojen mukaan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä kolmasosa vähemmän kuin vuotta aiemmin eikä kovin paljon enempää kuin vuoden 2009 ensimmäisen neljänneksen pohjassa. Tulojen vuosipudotus oli öljyn, öljytuotteiden ja kaasun viennissä yli 40 % ja muussa tavaraviennissä yli 20 %. Kummallakin lohkolla vientituloja painoivat lähinnä matalat vientihinnat. Myös palveluviennin tulot supistuivat entisestään (vuosipudotusta lähes 20 %).

Venäjän vientitulojen ja tuontimenojen (EUR) vuosimuutos, %
201615v2.png
Lähde: Venäjän keskuspankki.

Tavara- ja palvelutuontimenoja oli ensimmäisellä neljänneksellä lähes 20 % vähemmän kuin vuotta aiemmin ja saman verran kuin vuoden 2010 ensineljänneksellä. Tavaratuontimenot olivat vuoden takaiseen nähden enää noin 15 % pienemmät mutta palvelutuontimenot lähemmäs 30 % vähäisemmät, sillä venäläisten matkailijoiden menoissa vuosipudotus oli pitkälti yli 40 %.

Vientitulojen suuren pudotuksen vuoksi tavarakaupan ylijäämä kutistui pienimmäksi sitten lamavuoden 2009. Tämä painoi myös koko vaihtotaseen ylijäämän harvinaisen pieneksi (alle 12 mrd. dollariin), vaikka palvelujen kaupan ja muun vaihtotaseen tavanomaiset vajeet supistuivat.


Näytä viikkokatsaus 2016/14 Näytä viikkokatsaus 2016/16