BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/15

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF laski uudessa World Economic Outlook -raportissaan maailmantalouden kasvuennustettaan tämä vuoden osalta 3,2 prosenttiin ja vuodelle 2017 se odottaa 3,5 prosentin kasvua. Kiinan BKT:n kasvuennustetta järjestö sen sijaan nosti hieman ja odottaa kasvun yltävän tänä vuonna 6,5 prosenttiin elvytyspolitiikan ansiosta. Ennuste on sama kuin Kiinan hallituksen minimitavoite tälle vuodelle. IMF odottaa kasvun hidastuvan rakennemuutosten edetessä 6 prosenttiin vuonna 2018, millä tasolla se uskoo kasvuvauhdin pysyvän aina ensi vuosikymmenen alkuun asti. Valuuttarahasto kuitenkin korostaa, että Kiinan rakennemuutos voi osoittautua ennakoitua vaikeammaksi, mikä iskisi talouskasvuun. Kiinan ennakoitua nopeampi hidastuminen johtaisi myös maailmantalouden kasvun hidastumiseen. 

Aasian kehityspankki (ADB) arvioi Kiinan kehitystä 2016–2017 maaliskuun ennusteessaan lähes samalla tavalla kuin IMF. Maailmanpankki (WB) sen sijaan uskoo Kiinan kasvavan 6,5 prosentin vauhtia vielä vuonna 2018. 

Intian talouskasvun IMF, WB ja ADB odottavat jatkuvan ripeänä. Suurimpien talouksien joukossa Intian kasvu onkin nopeinta. Vaikka talousuudistusten tahti on ollut toivottua hitaampi, erittäin alhaisen tulotason Intia on hyötynyt mm. energian hintojen laskusta.

Kiinan ja Intian BKT:n kasvuennusteita, %
201615k1.png
* Intian 2015 kasvu on arvio.
Lähteet: IMF, WB ja ADB


Näytä viikkokatsaus 2016/14 Näytä viikkokatsaus 2016/16