BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/11

Hiilikaivostyöläisten viime viikonlopun mielenosoitukset Kiinan koillisessa Heilongjiangin maakunnassa ovat yksi merkki rakennemuutosten tuomista ongelmista. Mielenosoitusten välittömänä syynä oli se, että paikallishallinnon omistama kaivosalan holdingyhtiö Longmay on jättänyt työntekijöiden palkkoja maksamatta. Hiilen kysynnän ja hintojen lasku sekä tehoton tuotanto ovat ajaneet yhtiön tappiolle. Sen hiilen tuotanto työntekijää kohden on alle puolet maan kaivosyhtiöiden keskiarvosta. Yhtiöllä on 240 000 työntekijää ja palkkojen lisäksi sen on maksettava myös 180 000 ihmisen eläkkeet. Yhtiö aikookin irtisanoa kymmeniä tuhansia työntekijöitä, joten mielenosoituksissa on kyse myös työpaikoista.

Longmayn ongelmat ovat tyypillisiä myös monelle muulle julkiselle yritykselle, jotka toimivat ylikapasiteettialoilla. Virallisten arvioiden mukaan pelkästään hiili- ja terästeollisuudesta irtisanotaan tulevina vuosina 1,8 miljoonaa työntekijää. Joidenkin arvioiden mukaan ylikapasiteettialoilta vähennetään lähivuosina 5–6 miljoonaa työntekijää. Rakennemuutos koettelee kovimmin Heilongjiangin kaltaisia raskaan teollisuuden keskittymiä.

China Labour Bulletinin mukaan työntekijöiden protestien määrä on lisääntynyt ja 90 % niistä johtuu palkkarästeistä. Viime aikojen mielenosoituksista yli puolet järjestettiin rakennusalalla, lähes neljännes tehdasteollisuudessa ja noin 6 % kaivosyhtiöitä vastaan.


Näytä viikkokatsaus 2016/10 Näytä viikkokatsaus 2016/12