BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/01

Rupla heikentyi viime vuoden viimeisinä päivinä koko vuoden pohjalukemiinsa öljyn hinnan laskun vetämänä. Dollarin kurssi kävi 74:n ja euron kurssi 80:n ruplan tuntumassa. Rupla on heikentynyt edelleen hieman viime päivinä, kun öljyn hinta on pudonnut alimmilleen yli vuosikymmeneen. 

Ruplan lisäksi matala öljyn hinta on heikentänyt huomattavasti myös muiden energiaraaka-aineita tuottavien IVY-maiden valuuttakursseja. Öljy ja maakaasu (jonka hinta seuraa öljyn hintaa viiveellä) muodostavat 60–95 % Azerbaidzanin, Kazakstanin ja Turkmenistanin viennistä. Maakaasu on tärkeä vientitulojen lähde myös Uzbekistanille. Maiden valuutat ovat pitkään olleet tiiviisti sidottuja Yhdysvaltain dollariin, mutta ne ovat joutuneet antamaan valuuttojensa devalvoitua selvästi vuosina 2014–15.

Valuuttakurssipaineiden lisäksi öljyn hinnan lasku vähentää huomattavasti maiden budjettituloja ja aiheuttaa leikkauspaineita julkisiin menoihin. Useimmilla mailla on kuitenkin runsaat rahastot, joihin öljy- ja kaasutuloja on kerätty aiempina vuosina ja niiden talouskasvun odotetaan pysyvän kohtalaisen vahvana hidastumisestaan huolimatta. Kazakstanissa ja Uzbekistanissa lisäepävarmuutta talouteen voi aiheutua lähestyvästä vallansiirrosta, sillä molempien maiden hallitsijat alkavat olla ikääntyneitä.

IVY-maiden valuuttojen dollarikursseja 2014–2015
201601v1.png
Lähde: Macrobond.


Näytä viikkokatsaus 2016/02