BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/01

Osakemarkkinoiden ohella hermostuneisuus näkyi tällä viikolla myös valuuttamarkkinoilla, kun juan heikkeni torstaihin 7.1. mennessä Shanghaissa 1,5 % ja Hongkongin markkinoilla 1,7 % viime vuoden loppuun verrattuna. Juan on elokuun minidevalvaation jälkeen ollut jatkuvasti heikompi Hongkongissa kuin Manner-Kiinassa, mikä osoittaa juaniin kohdistuvien heikkenemispaineiden lisääntyneen huomattavasti elokuun jälkeen. 

Heikentymispaineiden pääsyy on talouskasvun hidastumisesta johtuva epävarmuus, mutta kehitys valuuttamarkkinoilla heijastaa myös itse valuuttakurssijärjestelmän muutoksia. Viime elokuussa juanin minidevalvaation yhteydessä keskuspankin päivittäin ilmoittaman dollarin viitekurssin (fixing) laskemista muutettiin niin, että se heijastelee aikaisempaa paremmin todellista markkinatilannetta. Joulukuussa keskuspankki julkaisi 13 keskeisen kauppakumppanin valuutasta koostuvan CFETS-valuuttaindeksin, joka antaa pelkkää dollarikurssia laajemman kuvan juanin kurssikehityksestä. Vaikka indeksin julkaiseminen on liitetty mahdollisuuteen, että juanin dollarikurssi voisi nyt vaihdella aikaisempaa enemmän, sen käytännön merkitys kurssipolitiikalle on toistaiseksi epäselvä. Viimeisimpänä muutoksena tämä vuoden alusta Kiinan valuuttamarkkinoiden aukioloaikaa pidennettiin niin, että kaupankäynti Shanghaissa loppuu klo 23:30 aikaisemman klo 16:30 sijaan. Tämä mahdollistaa sujuvamman juan-kaupan Kiinan ja Euroopan markkinoilla.

Vaikka nyt nähty juanin heikkeneminen on hermostuttanut markkinoita, juanin kurssivaihteluiden lisääntyminen on osa järjestelmämuutosta ja merkki Kiinan kehittymisestä oikeaan suuntaan. Kiina on jo muuttunut siinä määrin, että valuuttakurssipolitiikkaa ei voida järkevin kustannuksin harjoittaa entiseen malliin, vaan suuntana on aikaisempaa vapaammin muodostuvat kurssit. Käytännössä muutos ei ole suoraviivainen, vaan tarvittaessa turvaudutaan edelleen vanhoihin menetelmiin. Esimerkiksi viime vuoden lopussa joiltakin ulkomaisilta pankeilta kiellettiin määräajaksi tietyt rajan ylittävät valuuttaoperaatiot, jotta ne eivät voisi hyödyntää Shanghain ja Hongkongin juanmarkkinoiden kurssieroa.

Juanin dollarikurssi Manner-Kiinassa  ja Hongkongissa
201601k2.png
Lähde: Macrobond


Näytä viikkokatsaus 2016/02