BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/01

Vuoden ensimmäisenä kaupankäyntipäivänä (4.1.) pörssikurssit laskivat Manner-Kiinassa 7 %. Uusi automaattinen kaupankäynnin katkaisumekanismi joutui heti käyttöön, ja osakekauppa keskeytyi iltapäivällä. Katkaisumekanismi keskeytti kaupankäynnin jälleen torstaiaamuna (7.1.), vain puoli tuntia kaupankäynnin aloittamisen jälkeen. Torstaina pörssikurssit ovat laskeneet Shanghaissa 12 % ja Shenzhenissä 15 % viime vuoden lopusta. Myös Hongkongissa pörssikurssit ovat 7 % vuoden alkua alemmalla tasolla.

Vuoden alussa voimaan tullut automaattinen kaupankäynnin katkaisumekanismi keskeyttää osake- ja johdannaiskaupan Shanghain ja Shenzhenin pörsseissä 15 minuutiksi, mikäli CSI 300 -osakeindeksi nousee tai laskee 5 % päivän aikana. Kaupankäynti keskeytetään loppupäiväksi mikäli muutos on 7 %. Mekanismin tarkoituksena on osakemarkkinoiden sääntelystä vastaavan CSRC:n mukaan turvata markkinoiden terve kehitys. Mekanismin raja-arvoista käydään keskustelua, ja joidenkin toimijoiden mukaan ne ovat liian tiukat. Esimerkiksi yksin viime kesänä kaupankäynti olisi jouduttu keskeyttämään 20 kertaa, mikäli nykyinen mekanismi olisi ollut käytössä. Mekanismin käyttöönotto voi entisestään lisätä markkinaheilahteluja, jos kaupankäynti keskeytyy usein ja sijoittajilla on tarve pikaisiin kauppoihin.

Yhtenä syynä alkuvuoden markkinaepävarmuudelle on pidetty sitä, että kesän kurssisyöksyn seurauksena merkittäville osakkeenomistajille asetettu puolen vuoden osakkeiden myyntikielto on päättymässä. CSRC ilmoitti torstaina jatkavansa osittaista myyntikieltoa ja rajoittavansa merkittävien omistajien sallitut osakemyynnit 1 prosenttiin yrityksen osakkeista. Lisäksi valtion rahoituslaitoket ovat lehtitietojen mukaan viime kesän tapaan ostaneet osakkeita kurssien tukemiseksi. Useissa markkinakommenteissa joulukuun heikkoja ostopäällikköindeksilukuja (PMI) pidettiin syynä kurssilaskuun. Ostopäällikköindeksit eivät kuitenkaan tajonneet suuria yllätyksiä. Jälleen kerran reaalitaloudesta on vaikea löytää syytä Kiinan osakemarkkinoiden käyttäytymiseen.

Manner-Kiinan keskeisten osakemarkkinaindeksien kehitys
201601k1.png
Lähde: Macrobond


Näytä viikkokatsaus 2016/02