BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/01

Reaalitalouden vaikeudet alkavat heijastua myös pankkisektorille. Kokonaisuutena pankit ovat yhä voitollisia, mutta tappiollisten luottolaitosten määrä on kasvanut tuntuvasti ja tammi-marraskuussa lähes 30 % pankeista oli tappiollisia. Yhtenä syynä tähän on maksurästien ja luottotappioiden kasvu. Myöhässä olevien lainanlyhennysten määrä kasvoi tammi-marraskuussa 2015 melkein puolella. Venäläisten yritysten ja kotitalouksien maksurästit olivat joulukuun alussa 2 630 mrd. ruplaa eli vajaat 7 % niille myönnettyjen luottojen kannasta. Ongelmaluottojen osuus koko lainakannasta oli marraskuun alussa yli 8 % oltuaan viime vuoden alussa vajaat 7 %.

Valtion merkittävän tuen voimin pankkisektorin keskimääräinen oman pääoman suhde taseen loppusummaan on noussut 13 prosenttiin. Hajonta on kuitenkin suurta, ja marraskuun alussa 129 pankin oman pääoman aste oli alle 12 %. Muutamissa konkursseissa on myös käynyt ilmi, että oman pääoman laskennassa on paikoin suuria puutteita.

Pankkisektorin määrätietoinen puhdistaminen on aktivoitunut entisestään. Kesäkuun 2013 jälkeen yli 200 luottolaitosta on menettänyt toimilupansa, näistä 93 vuonna 2015. Valtaosa pankeista on kuulunut talletustakuun piiriin. Samalla pankkisektorin keskittyminen on jatkunut, kahdenkymmenen suurimman pankin osuus sektorin taseesta on nyt noin 75 %. Joulukuun alussa Venäjällä toimi 740 pankkia.

Venäläisten luottolaitosten toimilupien peruutusten määrä
201601v2.png
Lähde: Banki.ru


Näytä viikkokatsaus 2016/02