BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/42

Ulkomaankauppa jatkoi supistumistaan syyskuussa. Tammi-syyskuun tavaraviennin arvo oli 2 % pienempi kuin viime vuonna. Tuonnin arvo supistui tammi-syyskuussa yli 15 % pitkälti energian ja raaka-aineiden hintojen laskun vuoksi. Tammi-syyskuun kauppataseen ylijäämä nousi yli 420 mrd. dollariin.

Kiinan vientimarkkinoista Yhdysvallat ja EU ovat selvästi tärkeimmät 18 ja 15 prosentin osuuksillaan maan koko viennistä. Japanin osuus viennistä on laskenut tasaisesti jo vuosia ja on nyt 6 %. Myös Etelä-Korea on 4 prosentin osuudella Kiinalle tärkeä vientimarkkina. Noin puolet Kiinan viennistä suuntautuu Aasiaan. Latinalaiseen Amerikkaan suuntautuu noin 6 % ja Afrikkaan 5 % viennistä.

Kiinan tavaratuonnista 13 % tulee EU:sta. Seuraavaksi tärkeimmät tuontimaat ovat Etelä-Korea (osuus 10 %), Japani (9 %), Yhdysvallat (9 %) sekä Taiwan (8 %). Etelä-Korea ja Yhdysvallat ovat kasvattaneet osuuksiaan viime vuosina, kun taas Japanin ja Taiwanin osuudet Kiinan tuonnista ovat olleet laskussa. Aasian maiden osuus Kiinan tuonnista on 57 %, Latinalaisen Amerikan 6 % ja Afrikan 4 %.

Kiinan suurimpien kauppakumppaneiden osuudet maan ulkomaankauppavaihdosta
201542k1.png
Lähde: Macrobond.


Näytä viikkokatsaus 2015/41 Näytä viikkokatsaus 2015/43