BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/42

Keskuspankin alustavien maksutasetietojen mukaan tavara- ja palveluvientitulot vähenivät entisestään kolmannella neljänneksellä. Vientitulot supistuivat yli kolmanneksella vuotta aiemmasta (euroissa neljänneksen) ja vajosivat vuoden 2010 tasolle. Matalien vientihintojen vuoksi vientitulojen romahdus vuodentakaisesta oli suuri erityisesti öljyn ja öljytuotteiden viennissä. Kaasunvientitulot elpyivät yli vuoden kestäneestä syvästä kuopasta mutta olivat edelleen harvinaisen pienet. Muiden vientitulojen luisu syveni.

Tavara- ja palvelutuontimenot supistuivat kolmannella neljänneksellä yhtä paljon kuin alkuvuonnakin. Tuonnin arvo supistui 35 % vuotta aiemmasta (euroissa runsaan viidenneksen), joten myös tuontimenot painuivat viiden vuoden takaisiin lukemiin. Tavaratuonti supistui lähes 40 % (euroissa neljänneksen) ja palvelutuonti 30 % vuotta aiemmasta (euroissa 15%). Matkailumenot vähenivät euroissa lähes viidenneksellä.

Tavarakaupan ylijäämä on tänä vuonna pienentynyt, mutta vaihtotaseen ylijäämää on tukenut palvelukaupan vajeen supistuminen sekä yritysten ja pankkien ulkomaille menevien osinko- ja korkomaksujen vähentyminen. Vaihtotaseen ylijäämä oli vuodenajan mukaisesti pieni kolmannella neljänneksellä. Viimeisen neljän neljänneksen ylijäämä pysyi lähes 65 mrd. dollarissa ja suhteessa BKT:hen ylijäämä kasvoi lähes 5 prosenttiin.

Venäjän tavara- ja palveluvienti sekä vaihtotaseen ylijäämä
201542v1.png
Lähde: Venäjän keskuspankki.


Näytä viikkokatsaus 2015/41 Näytä viikkokatsaus 2015/43