BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/42

Lokakuun alussa Yhdysvallat, Japani sekä 10 muuta Tyynenmeren alueen maata pääsivät sopimukseen uudesta TPP-vapaakauppasopimuksesta (Trans-Pacific Partnership). Sopimus on ensimmäinen laaja multilateraalinen kaupan vapauttamiseen tähtäävä sopimus sitten 1990-luvun puolivälin järjestelyjen (NAFTA, WTO). Se kattaa toimialat maataloudesta palveluihin ja lisää kilpailua tariffien alentamisen ohella monella muulla säädöksellä. TPP:n jäsenmaat tuottavat lähes 40 % maailman BKT:stä, joten se on tärkeä maailmankaupan pelisääntöjen luoja jo nyt, vaikka sopimuksen ratifiointi jäsenmaissa voi olla vaikea prosessi ja kestää pitkään.

Kiina ei ole osallistunut Yhdysvaltojen johtamiin TPP-neuvotteluihin, vaan on pyrkinyt Tyynenmeren alueella vaatimattomampiin kaupan vapauttamiseen tähtääviin järjestelyihin. Kiinan liittyminen TPP sopimukseen ei myöskään ole näköpiirissä, sillä se ei vielä pysty sitoutumaan kaikkiin TPP:n vaatimuksiin, jotka koskevat mm. valtionyrityksiä, työntekijöiden järjestäytymistä, tekijänoikeuksia ja internetin vapautta. Tästä huolimatta TPP-sopimus vaikuttaa Kiinaan monella tapaa, sillä yritykset ottavat investointipäätöksissään huomioon uuden vapaakauppa-alueen tuomat mahdollisuudet. Vapaakauppasopimus lisää Tyynenmeren alueen kauppaa ja tuotantoa, mistä hyötyvät myös Kiina ja muut sopimuksen ulkopuoliset maat. Toisaalta TPP ohjaa kaupan ja tuotannon sijoittumista vapaakauppa-alueelle, mikä heikentää Kiinan asemaa uusien tuotannollisten investointien kohdemaana ja kansainvälisten tuotantoketjujen osana. 

Monissa kommenteissa TPP-maiden ja Kiinan edut on asetettu vastakkain ja pohdittu, kuinka Kiina voisi omilla projekteillaan (Silkkitie ja AIIB) vastata uuden vapaakauppa-alueen tuomiin haasteisiin. Asian voi kuitenkin nähdä niin, että TPP on tuomassa maailmankauppaan uudet normit, joita myös Kiinan kannattaa tavoitella. TPP-jäsenyys sopisi hyvin Kiinan pitkään avautumislinjaan, jonka edellinen suuri ja menestyksellinen askel oli WTO-jäsenyys vuonna 2001.


Näytä viikkokatsaus 2015/41 Näytä viikkokatsaus 2015/43