BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/29

​Vuoden 2014 BKT:n kysyntäeräjakauma osoittaa, että yksityinen ja julkinen kulutus muodostivat yli puolet BKT:stä ensi kertaa sitten vuoden 2006. Yksityisen kulutuksen osuus BKT:stä on kääntynyt kasvuun muutaman viime vuoden aikana samalla, kun kiinteiden investointien osuus on laskenut. Investointien yli 40 prosentin BKT-osuus on silti edelleen tavattoman korkea.

Talouden painopisteet ovat muuttumassa ja Kiina on siirtymässä vähitellen vienti- ja investointivetoisesta talouskasvusta palvelusektorin ja kotimaisen kulutuksen tuomaan kasvuun. Palvelusektorin osuus BKT:stä oli vuonna 2013 ensi kerran suurempi kuin teollisuuden osuus. Tämän vuoden tammi-kesäkuun BKT:stä palvelusektori kattoi jo puolet.

Myös Maailmanpankki näkee viimeisimmässä Kiinan talouskatsauksessaan talouden painopisteiden muutoksen edistyvän. Katsauksessa muistutetaan, että talouskasvun hidastuessa Kiinan on erityisen tärkeää huolehtia rahoitussektorin uudistuksista, jotta rahoitusta ohjautuu sellaisille toimialoille, jotka voivat kannatella talouskasvua pidemmällä aikavälillä. Maailmanpankki pitää näkemyksensä Kiinan talouskasvun vähittäisestä hidastumisesta ennallaan.

Kiinan bruttokansantuotteen rakenne

Lähteet: CEIC, Macrobond


Näytä viikkokatsaus 2015/28 Näytä viikkokatsaus 2015/30