BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/29

Venäjän keskuspankin arvion mukaan maan ulkomainen velka oli kesäkuun lopussa lähes 560 mrd. dollaria (30 % BKT:stä). Ulkomaisen velan kokonaisarvo pysyi miltei muuttumattona toisella neljänneksellä, kun pankit lyhensivät velkojaan ja muut yritykset vastaavasti lisäsivät niitä.

Viimeisen vuoden aikana ulkomaisen velan arvo on kuitenkin supistunut merkittävästi, sillä vuoden 2014 kesäkuun lopussa velkaa oli vielä 730 mrd. dollaria. Velkaa on lyhennetty huomattavasti, mutta osa velan dollarimääräisen arvon supistumisesta johtuu myös valuuttakurssivaihteluista, sillä velasta mm. noin viidennes on ruplissa.

Venäjän ulkomaisesta velasta valtion velkaa oli kesäkuun lopussa 35 mrd. dollaria. Pankeilla velkaa oli 150 mrd. dollaria ja muilla yrityksillä 360 mrd. dollaria. Julkisen sektorin kontrolloimien yritysten osuus pankkien ulkomaisesta velasta oli yli 60 % ja muiden yritysten velasta runsaat 40 %.

Venäjän keskuspankin arvion mukaan tämän vuoden toisella puoliskolla ulkomaista velkaa erääntyy korkoineen yhteensä lähes 80 mrd. dollaria.


Näytä viikkokatsaus 2015/28 Näytä viikkokatsaus 2015/30