BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/29

​Venäjällä muutamia satoja suomalaisomisteisia yrityksiä. Tilastokeskuksen tuoreimpien tietojen mukaan suomalaisilla yrityksillä oli yhteensä 380 tytäryhtiötä Venäjällä vuonna 2013. Venäjällä toimivien tytäryhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto oli 11,3 mrd. euroa ja ne työllistivät yhteensä runsaat 46 000 henkilöä. Suomen tavara- ja palveluvienti Venäjälle oli 7,5 mrd. euroa vuonna 2013.

Venäjän tilastolaitos Rosstatin mukaan Venäjällä oli 460 suomalaisomisteista yritystä vuonna 2013. Rosstatin tilastoihin luetaan myös yritykset, joissa suomalaisilla on vähemmistöomistus. Suomalaisomisteisista yrityksistä 60 % sijaitsee Luoteis-Venäjällä, lähinnä Pietarissa ja Leningradin alueella sekä Karjalan tasavallassa, ja neljännes Moskovan kaupungissa sekä alueella.

Suomalaisomisteisten yritysten osuus kaikista Venäjällä toimivista ulkomaisista yrityksistä oli pari prosenttia. Suuri osa Venäjällä toimivista ulkomaisomisteisista yrityksistä on kuitenkin kyproslaisia. Näiden yritysten perimmäisten omistajien arvioidaan useimmiten olevan venäläisiä. Suomalaisomisteisia yrityksiä on suhteellisesti eniten Karjalan tasavallassa, jossa runsas kolmannes ulkomaisomisteisista yrityksistä on suomalaisia.

Suomalaisyritysten venäläisten tytäryhtiöiden lukumäärä (kpl) ja liikevaihto (mrd. EUR)   

Lähde: Tilastokeskus


Näytä viikkokatsaus 2015/28 Näytä viikkokatsaus 2015/30