BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/24

​Sijoitusvirta oli viime vuonna 21 mrd. dollaria, kun se vuosina 2007–2013 oli keskimäärin 55 mrd. dollaria ja vuoden 2009 kriisin aikanakin 37 mrd. dollaria. Alkukuukausien tukemana koko vuoden virta pysyi positiivisena, mutta toisella vuosipuoliskolla virta kääntyi negatiiviseksi, eli Venäjältä kotiutettiin enemmän sijoituksia kuin sinne tehtiin.

Suurimmat investointivirrat olivat tuttuun tapaan peräisin mm. Kyprokselta, Bahamalta ja Brittiläisiltä Neitsytsaarilta. Monet suuret venäläisyhtiöt on rekisteröity näihin maihin esim. verotussyistä, ja suuri osa näistä maista tulevista investoinneista lienee venäläistä alkuperää. Toimialatasolla pääosa sijoituksista suuntautui palvelusektorille, erityisesti rahoitus- ja vakuutuspalveluihin sekä kauppaan.

Venäjältä suuntautui ulkomaille suoria sijoituksia viime vuonna 56 mrd. dollaria, mikä oli samaa luokkaa kuin vuosina 2007–2013 keskimäärin. Virta jakautui melko tasaisesti vuoden kaikille neljänneksille. Kyproksen osuus sijoituksista oli lähes puolet, kun sijoitusvirta Kyprokselle miltei kolminkertaistui vuotta aiemmasta maan taloustilanteen tasaannuttua. Nopeaa kasvua oli myös sijoituksissa moniin muihin suuriin kohdemaihin; sijoitukset esim. Yhdysvaltoihin kaksinkertaistuivat ja Sveitsiin nelinkertaistuivat.

Ulkomaisten suorien sijoitusten virta Venäjälle, mrd. USD
201524v1.png
Lähde: Venäjän keskuspankki


Näytä viikkokatsaus 2015/23 Näytä viikkokatsaus 2015/25