BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/24

Sekä yritysluottojen että kotitalouksille myönnettyjen luottojen kannat supistuivat tammi-huhtikuussa. Erityisesti pienten ja keskisuurten yritysten on vaikea saada rahoitusta pankeista. PK-yritysten osuus pankkien yrityslainakannasta oli huhtikuun lopussa 18 %, kun se vuotta aiemmin oli 22 %.
 
Vuositasolla lainakanta vielä kasvoi, mutta aiempaa hitaammin. Yrityslainakanta oli tammi-huhtikuussa 17 % ja kotitalouksille myönnettyjen lainojen kanta 4 % suurempi kuin viime vuoden vastaavaan aikaan. Noin 16 prosentin inflaatio huomioon ottaen yrityslainat eivät kuitenkaan juuri kasvaneet reaalisesti ja kotitalouksien lainakanta supistui merkittävästi.
 
Puolet yrityslainoista on yli 3 vuoden pituisia, ja kolmannes lainoista on valuuttamääräisiä. Yritysten järjestämättömät luotot lisääntyivät alkuvuonna kolmanneksella, mutta vauhti on toistaiseksi ollut hitaampaa kuin kriisivuonna 2008. Järjestämättömien luottojen osuus yrityslainakannasta oli huhtikuun lopussa 6 %. Kotitalouksien järjestämättömien lainojen osuus oli hieman suurempi eli 7 %.


Näytä viikkokatsaus 2015/23 Näytä viikkokatsaus 2015/25