BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2022/06

Reipas 6,4 prosentin kasvu nosti Hongkongin BKT:n jo hieman pandemiaa edeltäneen tasonsa yläpuolelle. Talouden veturina oli tavaravienti, joka kasvoi 26 % edellisestä vuodesta. Varsinkin koneiden ja laitteiden vienti oli vilkasta, mikä kiihdytti merkittävästi myös siihen liittyviä investointeja. Tuonti kasvoi hieman vientiä hitaammin (24 %), mutta kauppatase jäi silti hieman alijäämäiseksi. Vähittäiskauppa kasvoi noin 8 %, mutta kaupankäynnin vilkkaus jäi vielä selvästi pandemiaa edeltäneestä tasosta. Kuluttajahinnat nousivat 0,6 %. 

Tuoreessa Hongkongin Artikla IV -konsultaatioita koskevassa tiedotteessaan IMF ennakoi talouskasvun jatkuvan samaa vauhtia myös kuluvana vuonna. Lähiajan näkymiä hämärtää kuitenkin koronapandemia, joka osoittaa taas kiihtymisen merkkejä. Viime päivien aikana Hongkongissa on raportoitu yli 600 tartuntaa päivässä, mikä on uusi ennätys. Manner-Kiinasta tutun nollatoleranssipolitiikan mukaisesti jo ennestään tiukkoja koronarajoituksia tiukennetaan edelleen pandemian pitämiseksi kurissa. Julkiset kokoontumiset rajoitetaan kahteen ihmiseen ja koronapassin käyttö laajennetaan koskemaan myös ostoskeskuksia. Perhetapaamisia rajoitetaan ja hiussalonkeja sekä uskonnollisia tiloja suljetaan.  

Uusimpien tilastojen mukaan Hongkongin väkiluku laski viime vuonna hieman yli prosentilla ja oli noin 7,4 miljoonaa. Nettomääräisesti noin 75 000 ihmistä muutti vuoden aikana pois Hongkongista. Pudotus on varsin maltillinen ja viittaa siihen, etteivät Hongkongin turvallisuuslakien kiristyminen tai koronapandemia ainakaan toistaiseksi ole aiheuttaneet voimakasta muuttoliikettä Hongkongista. Hongkongissa toimivan amerikkalaisen kauppakamarin tammikuisessa ulkomaisille yrityskyselyssä suuri osa vastaajista piti Hongkongin näkymiä valoisina elinkeinoelämälle. Vastaajista 44 % kuitenkin kertoi harkitsevansa lähtöä tiukkojen koronarajoitusten takia.


Näytä viikkokatsaus 2022/05 Näytä viikkokatsaus 2022/07