BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2022/02

Huarong on yksi neljästä valtion varainhoitoyhtiöstä, jotka luotiin Aasian finanssikriisin jälkeen vuonna 1999 hoitamaan valtionpankkeihin kertyneet valtavat hoitamattomat luotot. Valtion rahoituksella Huarong otti hoitaakseen ICBC-pankin roskalainat. Myöhemmin näiden varainhoitoyhtiöiden sallittiin laajentua muille toimialoille. Huarong alkoi tarjota erilaisia rahoituspalveluita ja listautui Hongkongin pörssiin vuonna 2015.

Vuosia jatkunut voimakas velkarahalla laajentuminen ja kannattamattomat sijoitukset ovat ajaneet yhtiön ongelmiin. Velkavastuiden suuruudesta on vaikea saada selvää käsitystä, sillä Huarongilla on useita tytäryhtiöitä, joiden omistus- ja rahoituskuviot ovat hämärän peitossa. Yhtiötä on syytetty myös laajasta korruptiosta. Entinen toimitusjohtaja Lai Xiaomin sai kuolemantuomion lahjuksien ottamisesta ja teloitettiin viime vuoden tammikuussa. Yhtiö on vähentänyt muita toimintojaan sen jälkeen, kun sääntelyviranomaiset vuonna 2018 vaativat valtion roskapankkeja keskittymään ydintoimintaansa.

Viimeaikaiset ongelmat alkoivat huhtikuussa, kun yhtiö ei julkaissut vuoden 2020 tilinpäätöstä ajoissa. Kaupankäynti sen osakkeilla keskeytettiin, bondien arvo laski ja uuden ulkomaisen velan liikkeeseenlasku hyytyi. Elokuussa yhtiö julkisti uudelleenjärjestelyohjelman, jossa se kertoi ottavansa mukaan valtiotaustaisia strategisia sijoittajia, etunenässä Citic Groupin, ja alkavansa myydä omistuksiaan ja osuuksia tytäryhtiöistään. Sitten Huarong viimein kertoi vuoden 2020 tappion olleen 103 mrd. juania (16 mrd. USD) ja vakavaraisuusasteen kesäkuun 2021 lopussa 6,3 % eli selvästi alle vaaditun 12,5 %. Velkaongelmien yhtiö kertoi johtuneen Lai Xiaominin ajan liian voimakkaasta laajenemisisesta.

Arvoltaan 42 mrd. juanin (7 mrd. USD) pelastusohjelma julkistettiin marraskuussa ja saatiin päätökseen joulukuussa. Huarong sai myös sääntelyviranomaisen luvan laskea liikkeeseen uutta joukkokirjavelkaa 70 mrd. juania (11 mrd. USD). Finanssiministeriö säilyi Huarongin suurimpana omistajana 28 %:n osuudella ja Citicin omistus kasvoi 23 %:iin. Lehtitietojen mukaan finanssiministeriö aikoo siirtää omistuksiaan Citicille, joka on myös kokonaan Kiinan finanssiministeriön omistama.

Valtiovetoista pelastusoperaatiota on pidetty merkkinä siitä, että Huarongin ongelmien kuriin saaminen on keskeistä viranomaisille. Myös ulkomaiset sijoittajat ovat seuranneet pelastusoperaation etenemistä, sillä Huarong on yksi suurimmista ulkomailla velkaa liikkeelle laskeneista kiinalaisyhtiöistä. Yhtiö on saanut edullista rahoitusta, sillä sijoittajat ovat katsoneet sillä olevan valtion takaus. Huarongilla ja sen tytäryhtiöillä on ulkomaista bondivelkaa noin 20 mrd. dollarin arvosta, mikä S&P:n mukaan on noin 10 % Kiinan rahoitusalan yhtiöiden ulkomaisesta joukkokirjavelasta. Tähän mennessä Huarong on maksanut kaikki erääntyneet velkansa. Vuoden alussa kaupankäynti yhtiön osakkeilla alkoi uudelleen Hongkongin pörssissä, mutta kurssi oli vain puolet viime huhtikuun tasosta.

Viime vuosina on paljastunut ongelmia useissa suurissa kiinalaisyrityksissä aiempien vuosien mittavien investointien (usein myös Kiinan ulkopuolella) osoittauduttua kannattamattomiksi. Monet näistä yrityksistä ovat olleet valtiotaustaisia. Valtio on suoraan puuttunut joidenkin keskeisten rahoitussektorin yritysten ongelmiin, kuten Baoshang-pankin ja Anbang-vakuutusyhtiön kohdalla. Jo nyt esiin nousseiden ongelmien hoitaminen on kuitenkin vaatinut valtavasti varoja, jotka ovat pois tuottavammista kohteista. Valtio on pyrkinyt hillitsemään sijoittajien odotuksia implisiittisistä takauksista valtiotaustaisten yhtiöiden kohdalla ja valtionyritysten maksuhäiriöiden on annettu lisääntyä. Tasapainoilu todellisten riskien hinnoittelun ja markkinavakauden välillä on kuitenkin vaikeaa. Yksittäisestä yrityksestä alkaneet ongelmat voivat levitä laajemmaksi rahoitusmarkkinahäiriöksi, koska omistus- ja velkasuhteet Kiinan markkinoilla ovat usein epäselviä. 

Kaupankäynti Huarongin osakkeella oli keskeytettynä yhdeksän kuukautta Hongkongin pörssissä

202202_k3.png

Lähteet: Macrobond ja BOFIT.


Näytä viikkokatsaus 2022/01 Näytä viikkokatsaus 2022/03