BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2021/45

Nousulukemat vuodentakaisista notkahduksista olivat edelleen huomattavan suuria. Kaksi vuotta aiempaan verrattuna BKT oli talousministeriön arvion mukaan syyskuussa kuitenkin vasta 0,7 % suurempi, ja koko kolmannella neljänneksellä nousua kahden vuoden takaisesta oli vajaat puoli prosenttia.

Toisaalta useilla talouden keskeisillä aloilla kasvua viime vuoden taantumaa edeltäneestä ajasta on ollut melko reippaasti. Vähittäiskaupan myynnin määrä on koko tämän vuoden ajan ollut huomattavasti suurempi kuin vuonna 2019 ja viime kuukausina tuntuvasti suurempi kuin viime vuoden kolmannen neljänneksen lievässä notkossa. Kausitasoitettu vähittäiskaupan volyymi on lisääntynyt edelleen, mutta varsin hitaasti. Kotitalouksien käytettävissä olevat reaalitulot ovat elpyneet ja ne olivat vuoden kolmannella neljänneksellä 3 % suuremmat kuin kaksi vuotta aiemmin. Palvelujen myynti on elpynyt.

Kaivannaisteollisuuden tuotanto on elpynyt ja sitä oli syyskuussa enää puolisen prosenttia vähemmän kuin kaksi vuotta aiemmin mm. siksi, että raakaöljyn tuotanto on vähitellen palautumassa OPEC+-sopimuksen lieventyvien tuotantorajoitusten puitteissa kohti sopimusta edeltänyttä tasoa. Jalostusteollisuuden tuotanto, joka ei enää vuosi sitten ollut notkossa, on ollut selvästi kahden vuoden takaista suurempi viime kuukausina. Toisaalta jalostusteollisuuden tuotannon kausitasoitettu määrä viittaa heikkoon kasvuun on kesän alun jälkeen.

Venäjällä tuotanto talouden useimmilla lohkoilla on kasvanut viime vuoden taantumaa edeltäneestä ajasta

202145_v1.png

Lähteet: Rosstat ja BOFIT.


Näytä viikkokatsaus 2021/44 Näytä viikkokatsaus 2021/46