BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2021/40

Maanantaina 4.10. Yhdysvaltain kauppaedustaja Katherine Tai kertoi alustavasti Bidenin hallinnon kauppapoliittisista tavoitteista Kiinan suhteen. Ulostulo oli odotettu, sillä tähän asti uusi hallinto on pitänyt Trumpin hallinnon tekemät toimet täysimääräisesti voimassa. Maanantaina julkistettujen tavoitteiden mukaan Yhdysvallat pyrkii käynnistämään maiden väliset neuvottelut uudelleen. Lisätullit pidetään voimassa, ja Yhdysvallat aikoo vaatia Kiinaa lunastamaan lupauksensa ensimmäisen vaiheen kauppasopimuksen tuonninlisäyksistä. Samalla päätettiin palauttaa yhdysvaltalaisille tuontiyrityksille mahdollisuus anoa vapautusta tullimaksuista. Mahdollisuus anoa vapautusta on ollut alkuvuodesta lähtien katkolla. Keskiviikkona ilmoitettiin, että presidentit Joe Biden ja Xi Jinping suunnittelevat tapaavansa toisensa virtuaalisesti ennen vuoden loppua.

Kauppasodan aikana lisätulleja asetettiin valtaosalle maiden välisestä tavarakaupasta, mikä sai maiden keskinäisen kaupan supistumaan selvästi etenkin vuoden 2019 aikana. Yhdysvaltojen osuus Kiinan tavaratuonnista oli lähellä 9 prosenttia vielä vuonna 2017, mistä se putosi alimmillaan alle kuuteen prosenttiin loppuvuonna 2019. Samaan aikaan Yhdysvaltojen osuus Kiinan tavaraviennistä tippui 19 prosentista alle 17 prosenttiin. Helmikuussa 2020 voimaan tullut ensimmäisen vaiheen kauppasopimus ei merkittävästi liennyttänyt tilannetta, eikä Kiina ole kasvattanut Yhdysvaltain-tuontiaan sopimuksessa sovitun mukaisesti. Tutkimuslaitos Peterson Instituten (PIIE) ylläpitämän seurantasivuston mukaan viime vuonna sovituista tuontitavoitteesta toteutui lopulta alle 60 %, ja tänä vuonna tammi-elokuun tilastojen valossa ollaan jäämässä noin 70 prosenttiin tavoitteesta. Kiinan vienti Yhdysvaltoihin on sen sijaan elpynyt pandemian aikana vahvasti, ja kahden välisen kauppataseen ylijäämä on kohonnut ennätyslukemiin.

Kiina on viime vuosina tiivistänyt kauppasuhteitaan alueellisesti. Vajaa vuosi sitten Kiina allekirjoitti 15 Aasian maan yhteisen RCEP-kauppasopimuksen, ja jatkaa kolmenkeskeisiä kauppasopimusneuvotteluita Etelä-Korean ja Japanin kanssa. Muutama päivä RCEP-kauppasopimuksen allekirjoittamisen jälkeen Kiina ilmoitti halustaan liittyä myös Tyynenmeren kauppasopimukseen CPTPP:hen. Virallisesti jäsenyyttä haettiin muutama viikko sitten, kun Kiinan kauppaministeri Wang Wentao jätti hakemuksen Uuden-Seelannin kauppaministeri Damien O’Connorille. CPTPP:hen kuuluu 11 valtiota, mm. Australia, Uusi-Seelanti, Kanada, Meksiko, Japani ja Singapore. Iso-Britannia on aloittanut liittymisneuvottelut kesäkuussa. Kiinan CPTPP-jäsenyys näyttää kuitenkin hyvin epätodennäköiseltä. Ensinnäkin kauppasopimukseen liittyminen edellyttäisi Kiinalta palvelusektorin avaamisen ja tullitasojen selvän laskun lisäksi myös suostumista säännöksiin mm. valtionomisteisista yrityksistä ja ammattiyhdistyksistä. Sen lisäksi tilannetta hankaloittaa Kiinan ja Australian tulehtuneet välit, koska jäsenyys edellyttää kaikkien 11 valtion yksimielistä hyväksyntää. Kaiken kukkuraksi kaksi päivää Kiinan jälkeen Taiwan jätti oman jäsenyyshakemuksensa, jolle Japani kerkesi jo antaa tukensa.

Kiinan ja Yhdysvaltojen välisessä tavarakaupassa on palauduttu kauppasodan aiheuttamasta kuopasta

202140_k2.png

Lähteet: Kiinan tulli ja BOFIT.


Näytä viikkokatsaus 2021/39 Näytä viikkokatsaus 2021/41