BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2021/38

Vähittäiskaupan reaalinen vuosikasvu painui elokuussa 0,9 prosenttiin, mikä sai kahden vuoden keskimääräisen vuosikasvun kääntymään jo lievästi negatiiviseksi. Juanmääräisesti myynti laski eniten viestintälaitteiden (-15 % vuoden takaa) ja autojen (-7 %) osalta. Osittain vähittäiskaupan vaimeuteen vaikutti koronatapausten leviäminen useisiin maakuntiin heinä- ja elokuun aikana, mikä pakotti viranomaiset asettamaan uusia liikkumis- ja kokoontumisrajoituksia. Lisäksi komponenttipula on viivästyttänyt autojen toimituksia ja jarruttanut autokauppaa. Uusia tartuntatapauksia on jälleen tavattu syyskuussa etenkin maan kaakkoisosissa.

Teollisuustuotannon kasvu hidastui elokuussa 5,3 prosenttiin. Toisin kuin vähittäiskaupan osalta, teollisuustuotannon kasvun hidastuminen on enemmän palautumista takaisin pandemiaa edeltäneille tasoille. Myös teollisuuden ostopäällikköindeksit laskivat elokuussa lähelle kasvua indikoivaa 50 pisteen rajaa, eli niidenkin mukaan kiivain kasvun vaihe näyttää olevan ohi. Korkean teknologian teollisuustuotanto jatkoi vahvaa kasvuaan (18 % vuoden takaa), mutta esimerkiksi autojen tuotanto laski selvästi (-13 % vuoden takaa) mm. komponenttipulan vuoksi. Teollisuuden uusien tilausten määrä kääntyi ostopäällikköindeksien mukaan elokuussa laskuun ja uusien vientitilausten määrä on ollut laskussa jo toukokuusta lähtien. Tästä huolimatta viennin dollarimääräinen kasvu pysyi elokuussa vahvana (25 % vuoden takaa, kahden vuoden keskimääräinen vuosikasvu 17 %). Myös tuonti kasvoi dollarimääräisesti reipasta vauhtia (34 % vuoden takaa, kahden vuoden keskimääräinen vuosikasvu 14,5 %). Kauppataseen ylijäämä on pysynyt viime kuukaudet ennätyskorkealla.

Jo muutaman kuukauden korkeana pysytellyt tuottajahintainflaatio nousi elokuussa edelleen ja oli 9,5 %. Taustalla on pitkälti raaka-aineiden hintojen nousu. Tuottajahinnat nousivat eniten energiateollisuudessa (kivihiili, öljy), sekä metalli- ja kemianteollisuudessa. Toisaalta myös sähkökoneiden ja -laitteiden valmistuksessa tuottajahinnat ovat nousseet korkeimmille tasoilleen kymmeneen vuoteen (elokuussa niiden tuottajahintainflaatio oli 6 %). Kuluttajahintainflaatio on kuitenkin pysynyt vaimeana, ja laski elokuussa aavistuksen 0,8 prosenttiin. Kuluttajahintainflaatiota painaa edelleen ruoan hinnan aleneminen (elokuussa yhä yli -40 %), kun sianlihan hinta on palautunut sikaruttoepidemiaa edeltäneille tasoilleen. Yhtä lailla kuitenkin pohjainflaatio, eli kuluttajahinnat ilman herkästi heiluvia ruoan ja energian hintoja, nytkähti elokuussa aavistuksen alaspäin 1,2 prosenttiin.

Vähittäiskaupan kehitys on ollut viime kuukausina varsin vaimeaa

202138_k2.png

Lähteet: Kiinan tilastovirasto, CEIC ja BOFIT.


Näytä viikkokatsaus 2021/37 Näytä viikkokatsaus 2021/39