BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2021/03

Öljyn hinnan ja kansainvälisten rahoitusmarkkinoiden romahdus alkuvuonna 2020 heijastuivat välittömästi myös Moskovan pörssiin. Loppuvuonna kiinnostus pörssiosakkeisiin kuitenkin kasvoi ja ruplapohjainen MOEX-indeksi kipusi vuoden lopussa historiallisen korkealle tasolle. Ruplan heikkeneminen on pitänyt yleisesti käytetyn dollaripohjaisen RTS-indeksin kehityksen heikkona. Vuodenvaihteessa RTS-indeksi oli noin 10 % matalammalla tasolla kuin vuotta aiemmin.

Ulkomaisten sijoittajien osuus osakekaupan vaihdosta oli edellisvuosien tapaan noin puolet (joulukuussa osuus oli 45 %). Pörssin markkina-arvoa ja kaupankäynnin volyymin kasvua on tukenut erityisesti kotimaisten piensijoittajien kasvanut kiinnostus osakemarkkinoihin. Sijoitustilejä oli viime vuoden lopussa 8,8 miljoonalla venäläisellä, mikä on lähes viisi miljoonaa enemmän kuin vuoden 2019 lopussa. Yksityishenkilöiden osuus osakekaupan vaihdosta on kasvanut ja se oli joulukuussa 44 % osuuden oltua vuotta aiemmin 37 %. Viime vuonna yksityishenkilöiden sijoitusintoa tuki talletuskorkojen laskun ja talletusten verokohtelun muutoksen lisäksi sähköisten palveluiden laajentunut käyttö. Kolme suurta liikepankkia (Tinkoff, Sberbank ja VTB) hoitavat valtaosan yksityishenkilöiden sijoitustileistä.

Kahden vuoden tauon jälkeen Moskovan pörssissä nähtiin viime vuonna kaksi uutta listautumisantia. Valtion varustamoyhtiö Sovcomflotin anti oli ensimmäinen valtionyhtiön listautuminen sitten vuoden 2013. Toinen listautuja oli yksi Venäjän suurimmista rakennuttajista kiinteistöyhtiö Samolet. Lokakuussa järjestetty Sovcomflotin anti keräsi 43 mrd. ruplaa (550 milj. USD) ja Samoletin noin 3 mrd. ruplaa. Summat ovat pieniä verrattuna venäläisen nettikauppa Ozonin marraskuiseen listautumisantiin Yhdysvalloissa, joka keräsi noin 990 milj. dollaria. Edellinen miljardiluokan venäläinen listautuminen Yhdysvalloissa oli (Alankomaihin rekisteröityneen) Yandexin listautuminen vuonna 2011.

Moskovan pörssin erityisiä piirteitä ovat jatkossakin öljy- ja kaasuyhtiöiden suuri merkitys, kotimaisten institutionaalisten sijoittajien (esim. eläkerahastojen) häviävän pieni rooli ja julkisen kaupankäynnin kohteena olevien osakkeiden pieni osuus yritysten osakekannasta. Viidenkymmenen suurimman osakkeen kohdalla vapaan kaupankäynnin kohteena on keskimäärin 30 % markkina-arvosta.

Ruplapohjainen MOEX-indeksi kipusi uuteen ennätykseen

202103_v3.png

Lähde: Moscow Exchange, BOFIT.


Näytä viikkokatsaus 2021/02 Näytä viikkokatsaus 2021/04