BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2019/32

Kansallisen hyvinvoinnin rahastoon talletettiin heinäkuussa yli 65 mrd. dollaria, joka on noin 4 % suhteessa BKT:hen. Rahastossa oli 1.8. varoja yli 124 mrd. dollaria (yli 7 % BKT:stä). Varoista likvidejä oli 99 mrd. dollaria (5,7 % BKT:stä), jotka ovat talletettuina keskuspankissa ulkomaanvaluuttoina. Loput varat ovat kiinni mm. investointihankkeisiin myönnetyissä luotoissa.

Rahastoon siirretään joka vuosi (1.10. mennessä) edellisenä vuonna kertyneet ylimääräiset öljyverotulot. Niitä kertyy valtion budjettisäännön mukaan, kun öljyn toteutunut maailmanmarkkinahinta ylittää säännön laskentahinnan. Urals-öljyn laskentahinta, joka nousee 2 % vuodessa, oli viime vuonna 40,8 dollaria tynnyriltä ja toteutunut hinta lähes 70 dollaria. Öljyverotulot kertyvät öljy- ja kaasusektorin tuotantoveroista ja vientitulleista

Rahaston varoja voidaan käyttää esimerkiksi uusiin investointihankkeisiin, kun sen likvidit varat yltävät 7 prosenttiin BKT:stä. Tämä summa on koossa, sillä ylimääräisiä öljyverotuloja kertyi tammi-kesäkuussa noin 1,5 % vuotuisesta BKT:stä. Nämä varat odottavat myöhempää siirtoa vararahastoon keskuspankissa olevilla valtion muilla tileillä.

Venäjän valtion vararahastot 2008–2019

Lähde: Venäjän finanssiministeriö.


Näytä viikkokatsaus 2019/31 Näytä viikkokatsaus 2019/33