BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2019/32

Kuluvana vuonna kiinalaisyrityksissä on paljastunut miljardiluokan kirjanpitorikkomuksia, kun yrityksillä on ollut vaikeuksia maksaa velkojaan, vaikka tilinpäätösten mukaan niiden kassatilanne on ollut erittäin hyvä. Tapaukset ovat johtaneet tutkintaan myös tilintarkastustoimistoissa.

Toukokuussa viranomaiset alkoivat tutkia kiinalaisen tilintarkastajan GP:n toimia ja heinäkuussa yksi Kiinan suurimmista kotimaisista tilintarkastustoimistoista Ruihua otettiin tutkintaan. Tämä seurauksena useat Ruihuan asiakkaat ovat joutuneet jäädyttämään osan varainhankinnastaan.

Toukokuun lopulla Hongkongin pörssiin listatun kiinalaisen Jinzhou-pankin tilintarkastajat irtisanoutuivat, kun pankki ei suostunut toimittamaan pyydettyjä lisätietoja antamistaan lainoista. Ongelmissa olleen pankin pelastukseksi valtion omistamat ICBC, Cinda ja Great Wall ilmoittivat heinäkuussa sijoittavansa miljardeja juaneita pankkiin.

Kiinalaisyritysten kirjanpitoon liittyvistä ongelmista ja skandaaleista on raportoitu jo pitkään. Talouskasvun hidastumisen odotetaan paljastavan lisää ongelmia. Yhtenä syynä tilinpäätösten kaunisteluun on pidetty liian lieviä rangaistuksia rikkomuksista. Viranomaiset ovat useasti luvanneet kiristää rangaistuksia, mutta asiassa ei ole edetty.


Näytä viikkokatsaus 2019/31 Näytä viikkokatsaus 2019/33