BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2019/20

Virallisten tilastojen mukaan teollisuustuotanto kasvoi reaalisesti 5,4 vuodentakaisesta, mikä on peräti 3 prosenttiyksikköä vähemmän kuin maaliskuussa. Vähittäiskaupan reaalikasvu hidastui 5,1 prosenttiin. Virallisten tilastojen mukaan vähittäiskaupan reaalikasvu on ollut yhtä hidasta viimeksi toukokuussa 2003.

Teollisuustuotannon ja vähittäiskaupan kannalta silmiinpistävää on Kiinan autoteollisuuden heikon tilan jatkuminen. Autoteollisuuden mukaan henkilöautojen tuotanto supistui huhtikuussa 17 % ja myynti 18 %.

Kiinan talouskasvun kannalta keskeisen investointikehityksen seuraaminen on vaikeaa tilasto-ongelmien takia. Tilastovirasto ilmoittaa kuitenkin kaupunkialueiden kiinteiden investointien (FAI) kasvaneen tammi-huhtikuussa 6,1 % vuodentakaisesta. Investointitavaroiden hinnat nousivat samalla ajanjaksolla yli 3 %, joten myös investointien reaalikasvu näyttää maan kasvutavoitteisiin nähden hitaalta.

Heikot talousluvut ja kauppasodan kärjistyminen ovat lisänneet arvailuja lisäelvytyksestä. Kasvun tukemiseksi keskuspankki laski jo keskiviikkona (15.5.) maaseudulla toimivien pienten liikepankkien talletusten reservivaatimuksen 8 prosenttiin, jotta ne voivat lisätä luototusta.


Näytä viikkokatsaus 2019/19 Näytä viikkokatsaus 2019/21