BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2018/08

Viime viikolla liikemies Sergei Galitski ilmoitti myyvänsä lähes kaikki osakkeensa perustamastaan vähittäiskauppaketju Magnitista valtion omistamalle VTB-pankille. Magnit on yksi Venäjän suurimmista vähittäiskauppaketjuista, mutta sen liiketoiminta on kärsinyt viime vuosina kotitalouksien ostovoiman voimakkaasta supistumisesta. Pääosa Magnitin osakkeista on vapaasti vaihdettavissa ja ostamallaan 29,1 prosentin osuudella VTB:stä tulee yhtiön selvästi suurin yksittäinen omistaja. Kauppahinnaksi ilmoitettiin 138 mrd. ruplaa (2 mrd. euroa) eli hieman pörssihintaa vähemmän. Uutinen tuli markkinoille yllätyksenä ja Magnitin kurssi laski selvästi sen jälkeen.

Myös VTB:n ostopäätös on herättänyt hämmennystä, mutta taustalla on arveltu olevan esim. tavoite hyödyntää Magnitin laajaa myymäläverkostoa pankkitoiminnassa. Joidenkin arvioiden mukaan hankinnalla taas pyrittäisiin tukemaan valtion sosiaalipolitiikkaa. VTB on tehnyt aiemminkin yritysostoja ydinliiketoimintansa ulkopuolelta ja sillä on edelleen huomattava omistuosuus mm. Pietarin Pulkovon lentokentässä ja teleoperaattori Tele2:ssa.

Yrityskauppa on herättänyt huolia myös siitä, että jo ennestään mittava valtion rooli taloudessa kasvaa entisestään. Toisin kuin useimmilla muilla toimialoilla, valtionyritysten osuus on vähittäiskaupassa ollut hyvin pieni.


Näytä viikkokatsaus 2018/07 Näytä viikkokatsaus 2018/09