BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly 2017/12

Viime viikolla avattu edustusto on Venäjän keskuspankin ensimmäinen ulkomailla. Pekingissä on myös 12 muun ulkomaisen keskuspankin edustustot. Kiinan keskuspankki taas avasi Moskovaan tällä viikolla ensimmäisen juan-maksujen selvityspankin. Koko maailmassa niitä on parikymmentä.

Venäjä ja Kiina ovat viime vuosina pyrkineet tiivistämään yhteistyötään rahoitussektorilla. Venäjää on kiinnostanut kiinalainen rahoitus etenkin kun länsimaiden pakotteet ovat vaikeuttaneet ulkomaisen rahoituksen saatavuutta. Kiina taas haluaa lisätä juanin kansainvälistä käyttöä.

Juanin käyttö keskinäisissä taloussuhteissa on lisääntynyt viime vuosina, mutta toistaiseksi se on vielä suhteellisen vähäistä. Viime vuoden tammi-syyskuussa Venäjän yksityisellä sektorilla (pl. pankit) otettiin velkaa Kiinasta 2,2 mrd. dollarin arvosta, mikä vastasi 5 % yksityisen sektorin koko ulkomaisesta velanotosta. Juan-määräisiä luottoja otettiin noin 0,2 mrd. dollarin arvosta. Maiden välisestä kaupasta juaneissa käytiin viime vuonna noin 10 % (ruplissa 4 %). Venäjän valtiolla juan-määräistä velkaa ei ole, mutta sen liikkeellelaskua on suunniteltu. Myöskään Venäjän valuuttavarantoa ei ole sijoitettu juan-määräisiin varoihin.

Venäjän yksityisen sektorin (pl. pankit) Kiinasta saamien luottojen virta 1Q2011–3Q2016

Lähde: Venäjän keskuspankki


Näytä viikkokatsaus 2017/11 Näytä viikkokatsaus 2017/13