BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/49

Kiina on viime aikoina kiristänyt tuntuvasti monia pääomarajoitteitaan. Kuun alussa Kiinan keskuspankin alainen valuuttaviranomainen SAFE ilmoitti, että kaikki yli 5 miljoonan dollarin rajan ylittävät transaktiot pitää ilmoittaa sen tarkastettavaksi. Aiemmin raja oli 50 miljoonaa dollaria. Yhdysvaltojen ja EU:n kauppakamarit kommentoivat toimen häiritsevän Kiinassa toimivien ulkomaisten yritysten toimintaa. Eurooppalaiset yritykset kertovat, etteivät ne ole voineet kotiuttaa osinkoja viime päivinä Kiinasta. Osingot ovat vaihtotase-erä, jota ei Kiinan kansainvälisten sitoumusten takia tulisi rajoittaa.

Kiina on kiristänyt myös pääomaliikkeiden valvontaa Shanghain vapaakauppa-alueella ja tiukentanut kullan ulkomailta ostamiseen liittyviä sääntöjä. Lisäksi uutistoimisto Reutersin mukaan yritysten juanmääräinen lainananto ulkomaille (mm. tytäryhtiöille) pitää ilmoittaa SAFElle ja sille asetetaan yrityksen kokoon sidottu katto. Näin yritykset eivät enää voisi siirtää juaneita ulkomaille ja vaihtaa niitä siellä muihin valuuttoihin. Lehtitietojen mukaan lisää toimia on suunnitteilla. Hallitus aikoo rajoittaa Kiinasta tehtyjä ulkomaisia suoria sijoituksia niin, että jatkossa kaikki yli 10 miljardin dollarin sijoitukset ulkomaille vaativat viranomaisluvan. Lupa tarvitaan myös yli miljardin dollarin sijoituksiin, jos suoran sijoituksen kohde on oman toimialan ulkopuolella.

Viranomaiset ovat kuluvana vuonna puuttuneet aiempaa tiukemmin myös pääomarajoitteiden kiertämiseen liittyvään laittomaan toimintaan. Etelä-Kiinassa on ratsattu laittomia pankkeja, jotka viranomaisten mukaan ovat järjestäneet kymmenien miljardien dollarien arvosta pääomaa rajan yli.

Pääomarajoitteita on kiristetty Kiinasta pois suuntautuneen pääomavirran ja juanin heikkenemispaineiden hillitsemiseksi. Juanin kurssi on heikentynyt dollariin nähden 3 % syyskuun loppuun nähden, joskin euroa vastaan se on samaan aikaan vahvistunut vajaan prosentin. Valuuttavaranto on pienentynyt loka-marraskuussa 114 miljardilla dollarilla.

Uusien toimien vaikutus jää nähtäväksi. Tammikuussa nollautuu yksityishenkilöille asetettu 50 000 dollarin vuosittainen valuutanvaihtokiintiö, mikä lisännee ainakin tilapäisesti valuutan kysyntää. Ylipäätään rajoitteilla on Kiinan nykyisessä kehitysvaiheessa enää vaikea tukkia pääomavirtoja. Vaikka pääomarajoitteilla helpotettaisiin juanin heikkenemispaineita väliaikaisesti, ne ovat ristiriidassa Kiinan avautumisstrategian ja juanin kansainvälisen käytön lisäämistavoitteen kanssa, mitkä viime kädessä määräävät Kiinan taloudellisen menestyksen.


Näytä viikkokatsaus 2016/48 Näytä viikkokatsaus 2016/50