BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/49

Kotitalouksien talletukset pankeissa kasvoivat viime vuonna samoin kuin tämän vuoden alkukuukausina ripeään tahtiin. Viime kuukausina kotitalouksien talletusvirta pankkeihin on kuitenkin laantunut. Huomattavasti jyrkempi muutos on tullut siitä, että venäläisten yritysten varat pankeissa ovat viimeisen puolen vuoden aikana supistuneet harvinaisen voimakkaasti. Lähinnä tästä johtuen pankkisektorin koko taseen kasvu on ollut tänä vuonna poikkeuksellisesti pysähdyksissä. Tämän ohella taseen valuuttamääräisten erien rupla-arvoa ja sen myötä koko taseen ruplamääräistä loppusummaa on kutistanut tuntuvasti ruplan vahvistuminen.

Pankkisektorin taseen saatavapuolen kasvua on puolestaan rajoittanut varsinkin yritysluototuksen hyvin heikko kehitys. Pankkien kotimaisille yrityksille myöntämien luottojen kanta on tänä vuonna pienentynyt huomattavasti. Osin tämä johtuu em. ruplan vahvistumisen vaikutuksesta, mutta toisena ja yhtä suurena syynä on se, että yrityssektori on maksanut takaisin pankkiluottojaan enemmän kuin on niitä ottanut. Yritysten pankkirahoituksen kehitystä on hiukan paikannut se, että pankit ovat kasvattaneet hankkimiensa yritysvelkakirjojen määrää. Venäläisten kotitalouksien luotonotto on sen sijaan elpynyt jonkin verran tänä vuonna, joskin kotitaloudet ovat ottaneet uusia luottoja varsin varovaisesti verrattuna nykyistä taantumaa edeltäneisiin vuosiin 2011–2014.

Yksityisen sektorin vaatimaton luotonotto on toistaiseksi auttanut valtiota rahoittamaan osaa federaation budjettivajeesta myymällä velkakirjoja kotimaisille pankeille. Mikäli yksityinen luotonotto ei elvy selvästi, valtiolla ei tule olemaan suuria vaikeuksia lisätä luotonottoaan kotimaasta budjettivajeen rahoitussuunnitelmassa esitetyllä tavalla.

Pankkien saatavat ulkomailla olevilta yrityksiltä, pankeilta sekä valtioilta ovat vähentyneet tänä vuonna. Tämä johtuu ruplan vahvistumisen ohella siitä, että pankit ovat vähentäneet talletuksiaan ulkomaisissa pankeissa.

201649_v1.PNG


Näytä viikkokatsaus 2016/48 Näytä viikkokatsaus 2016/50