BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/49

Kausitasoitetut kokonaisinvestoinnit ovat Rosstatin tuoreimpien tietojen mukaan elpyneet aiemmin kuin miltä näytti vielä kesän lopulla. Hiljattain julkaistujen laskelmien mukaan investoinnit ovat hieman lisääntyneet jo tämän vuoden alkupuolelta alkaen. Vuoden kolmannella neljänneksellä investointeja tehtiin 0,3 % enemmän kuin vuotta aiemmin.

Rosstat arvioi pienten yritysten ja harmaan talouden investointien vähentyneen edelleen harvinaisen voimakkaasti viime vuodesta. Sitä vastoin muut investoinnit, jotka ovat lähinnä suurten ja keskisuurten yritysten investointeja, ovat kasvaneet kohtalaisesti.

Investointien lisääntyminen on kuitenkin hyvin kapealla pohjalla, sillä kokonaisinvestointien kasvu johtuu etenkin nesteytetyn maakaasun (LNG) tuotantoon kohdistuneista investoinneista, jotka ovat moninkertaistuneet tänä vuonna. Tarkkailijoiden mukaan kyse on lähinnä voimakkaasta investoimisvaiheesta Jamalin kaasuntuotantoalueella.

Kaikkien muiden alojen investoinnit ovat kokonaisuutena tarkastellen vähentyneet vuodentakaisesta. Investoinnit öljyntuotantoon ovat supistuneet tuntuvasti, ja sähkösektorin sekä putkikuljetusalan investointien alamäki on jatkunut jyrkkänä. Jalostusteollisuudessa (pois lukien öljynjalostus) investoinnit ovat luisuneet edelleen, vaikkakin lievemmin kuin viime vuonna. Jalostusteollisuuden investointeja on painanut etenkin kone-, laite- ja kuljetusvälineteollisuuden investointien pudotus. Kemian teollisuudessa investointien kasvu on jatkunut, ja metallurgia-alalla ne ovat kolmen supistumisvuoden jälkeen kääntyneet nousuun tänä vuonna.


Näytä viikkokatsaus 2016/48 Näytä viikkokatsaus 2016/50