BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/47

Kiinassa pörssilistatuilta yrityksiltä kestää keskimäärin jo yli kolme kuukautta saada rahat myymästään tuotteesta. Vuonna 2011 viive oli vielä alle kaksi kuukautta, jonka jälkeen maksuajat ovat pidentyneet joka vuosi noin viikolla. Yhtä pitkiä maksuviiveitä on viimeksi tilastoitu Aasian kriisin jälkeen 1990-lopulla. Sektoreista pisimmät maksuajat ovat teollisuudessa.

Pitkittyneiden maksuaikojen vuoksi yhä useammat kiinalaisyritykset ovat joutuneet myymään saataviaan eteenpäin rahoituslaitoksille. Nopeamman rahojen saannin vastapainoksi yritykset joutuvat tinkimään saatavan määrästä. Konepajayhtiö Sany on lehtitietojen mukaan myynyt saataviaan eteenpäin 9 prosentin alennuksella nimellisarvoon nähden.

Kiinalaisyritysten velkataakka on Kansainvälisen järjestelypankin BIS:n tilastojen mukaan yksi maailman suurimpia suhteutettuna talouden kokoon. Maksuaikojen piteneminen, hidastuva talouskasvu ja etenevä talouden rakennemuutos vaikeuttavat yritysten lainanhoitoa. Pankkien hoitamattomat saamiset ovat kasvussa, joskin niiden suhteellinen määrä on edelleen pankkien ilmoitusten mukaan pieni. Monet asiantuntijat arvioivat, että todellisuudessa hoitamattomia saamisia on huomattavasti enemmän kuin mitä pankit ilmoittavat.

Yritysten velka (pl. rahoitussektori) tietyissä maissa, % BKT:stä

Lähde: BIS.


Näytä viikkokatsaus 2016/46 Näytä viikkokatsaus 2016/48