BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/47

Lokakuussa kausitasoitettu ja työpäiväkorjattu teollisuustuotanto lisääntyi hieman syyskuusta. Toisaalta tuotanto oli edelleen samalla tasolla kuin esimerkiksi keväällä ja viime vuoden loppukuukausina. Tuotannon käänteet alas- ja ylöspäin ilman tuotannon tason oleellista muuttumista ovat jatkuneet helmikuusta 2015 lähtien. Kaivannaisteollisuuden tuotanto supistui hieman lokakuussa ja jalostusteollisuuden tuotanto kasvoi hiukan, mutta vuodentakaiseen nähden näiden teollisuuden kahden päälohkon kehitys on viime kuukausina mennyt aavistuksen heikompaan suuntaan.

Venäjän kotimainen kysyntä on viime kuukausina kehittynyt kaksijakoisesti. Kausitasoitettu vähittäiskaupan myynnin määrä väheni edelleen hieman lokakuussa. Luisu on jatkunut tauotta 22 kuukautta. Kaupan määrä jäi 4,4 % vuodentakaisesta ja oli 15 % alle lokakuun 2014 myynnin. Kotitalouksien käytettävissä olevat reaalitulot supistuivat ja ne olivat lokakuussa lähes 5 % vuodentakaista pienemmät. Lisäksi kotitalouksien luotonoton ja pankkitalletusten kehitys on tukenut kulutusta vain vähän.

Kiinteiden investointien luisu tasaantui vuoden kolmannella neljänneksellä. Investointeja tehtiin jopa hiukan enemmän kuin vuotta aiemmin, jolloin investointien pudotus oli tosin erityisen suuri. Tammi-syyskuussa investointien vuosimuutos oli -2,3 %.

Ensimmäinen virallinen Rosstatin tieto Venäjän bruttokansantuotteen kehityksestä vuoden kolmannella neljänneksellä kertoo BKT:n olleen enää 0,4 % pienempi kuin vuotta aiemmin. Koko kolme ensimmäistä neljännestä kattavan jakson osalta vuosimuutos oli -0,7 %. Keskuspankki ja talousministeriö arvioivat kausitasoitetun BKT:n olleen suunnilleen samalla tasolla kuin vuoden toisella neljänneksellä. BKT:n kehitystä tuki Venäjän poikkeuksellisen hyvä sato.

Venäjän vähittäiskaupan ja teollisuustuotannon kehitys

Lähde: Rosstat.


Näytä viikkokatsaus 2016/46 Näytä viikkokatsaus 2016/48