BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/40

BKT:n kysyntäeriä ja tuontia koskevien tuoreiden tietojen mukaan Venäjän tavara- ja palveluviennin määrä elpyi alkuvuoden kuopasta toisella neljänneksellä, jolloin vientiä oli saman verran kuin vuotta aiemmin. Tavara- ja palvelutuonnin alamäki loiveni. Tuonnin määrä oli vajaat 7 % pienempi kuin vuotta aiemmin (koko ensipuoliskon aikana vajaat 9 % pienempi).

Talouden elpyminen näyttää vielä epävarmalta. Toisella neljänneksellä yksityisen kulutuksen luisu vuodentakaisesta syveni yli 5 prosenttiin. Kiinteiden investointien pudotuslukema lieveni huomattavasti, mutta oli edelleen yli 4 %. Talouden luisua hillitsi ensineljänneksen tapaan se, että varastoja vähennettiin paljon lievemmin kuin vuotta aiemmin.

Kolmannella neljänneksellä asetelma oli keskuspankin ennakkoarvion valossa alkuvuoden kaltainen. Vaikka kulutus ja investoinnit olivat arviossa vielä muutaman prosentin vuodentakaisen tason alapuolella, BKT oli vain puolisen prosenttia vuodentakaista pienempi varastokehityksen ja hyvän sadon ansiosta. Kausitasoitetun BKT:n keskuspankki arvioi pysyneen suunnilleen samana kuin toisella neljänneksellä.

Venäjän BKT:n, tuonnin ja kysyntäerien reaalinen vuosimuutos

201640_v1.jpg
Lähde: Rosstat.


Näytä viikkokatsaus 2016/39 Näytä viikkokatsaus 2016/41