BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/40

Suuret ja keskisuuret yritykset, joissa on vähänkin ulkomailta tullutta ulkomaista tai alkujaan venäläistä omistusta, ovat vähentäneet työntekijämääräänsä viime vuonna ja tämän vuoden ensipuoliskolla muutamalla prosentilla noin vuoden 2011 tasolle eli enemmän kuin muut yritykset. Tällaiset yritykset (ml. pienyritykset) ovat viime vuosina työllistäneet noin 5 % Venäjän työllisistä ja teollisuudessa lähes 15 %.

Ulkomaista omistusta sisältävien suurten ja keskisuurten yritysten liikevaihto on jo muutaman vuoden vähentynyt reaalisesti. Liikevaihdon kasvu on myös jäänyt puhtaasti kotimaisia yrityksiä kehnommaksi, ja näiden yritysten osuus koko talouden liikevaihdosta on laskenut runsaaseen viidesosaan. Pienyritykset mukaan lukien osuus oli kuitenkin yli 35 % vuonna 2015, ja jalostusteollisuudessa jopa 45 %. Yritysten liikevaihdosta 35–40 % on tullut kaupan alalta ja kolmannes jalostusteollisuudesta, joilla liikevaihdon suhde työntekijämäärään on ollut erittäin korkea.

Ulkomaista pääomaa sisältävät yritykset ovat tehneet viime vuosina 14 % maan kokonaisinvestoinneista sekä noin 28 % jalostusteollisuuden ja neljäsosan kaupan alan kaikista investoinneista. Yritykset, joissa ulkomailta tullutta omistusta on vähintään puolet, ovat tehneet yli 7 % maan kokonaisinvestoinneista. Etenkin nämä yritykset ovat vuosien 2011–12 buumin jälkeen vähentäneet investointejaan jyrkästi.


Näytä viikkokatsaus 2016/39 Näytä viikkokatsaus 2016/41