BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/40

Runsas vuosi sitten asuntojen keskihinta kääntyi jälleen nousuun ja nousuvauhti on tasaisesti kiihtynyt. Kiinteistöalalla toimivan SouFun-yrityksen lähes sadan kaupungin otoksen perusteella asuntojen keskihinta neliöltä oli syyskuussa yli 12 600 juania (1 700 €), mikä on 17 % enemmän kuin vuosi sitten. Hintojen nousu koettelee etenkin suurimpia kaupunkeja. Pekingissä neliöhinnat olivat syyskuussa 19 %, Shanghaissa 27 % ja Shenzhenissä peräti 42 % vuodentakaista korkeammat. SouFunin otoksessa asuntojen keskihinnat laskivat enää 17 kaupungissa, mikä osoittaa hintojen nousun olevan poikkeuksellisen laaja-alaista.

Hintojen noususta huolimatta asuntorakentamisen vauhti on kevään piristymisen jälkeen hiipunut. Elokuussa uusia asuntokohteita aloitettiin enää vajaat 4 % enemmän kuin elokuussa 2015, kun keväällä parhaimmillaan uusien aloitettujen rakennuskohteiden määrä oli 20–25 % vuodentakaista suurempi. Rakentamisvauhti voi hidastua pysyvämminkin, sillä tonttimaan hankintamäärät ovat laskeneet huomattavasti parin vuoden takaisesta asuntorakentamisen huippuvuosista. Heinä-elokuussa yritysten tonttimaan hankintamäärä jäi viidenneksen vuodentakaista pienemmäksi.

Talouspolitiikan näkökulmasta asuntomarkkinoiden tilanne on vaikea. Tuotannon tukemiseen tarkoitetut luotot valuvat osin asuntomarkkinoille ja kiihdyttävät jo ennestään nopeaa hintojen nousua. Asuntomarkkinoiden hintakupla kärjistää entisestään velkaongelmaa. Hintojen nousua yritetään estää kiristämällä asuntokauppojen ja -luottojen kaupunkikohtaisia ehtoja sekä vetoamalla kiinteistökehittäjiin uusien rakennuskohteiden aloittamiseksi, mutta ainakin toistaiseksi tilanne on kehittymässä huonompaan suuntaan.


Näytä viikkokatsaus 2016/39 Näytä viikkokatsaus 2016/41