BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/39

BOFIT julkisti uuden Kiinan talouden ennusteen tänään. Kuluvan vuoden toteutunut BKT:n kasvu on valtion elvytyspolitiikan vauhdittamana ollut hieman odotettua nopeampaa, ja BKT:n ennustetaan kasvavan reaalisesti 6,5 % vuonna 2016 (aiempi ennuste 6 %). Kasvunäkymät eivät kuitenkaan ole muuttuneet edellisiin ennusteisiin nähden, vaan talouskasvun odotetaan jatkavan luonnollista hidastumistaan tulevina vuosina. Kasvun odotetaan yltävän 6 prosenttiin vuonna 2017 ja 5 prosenttiin vuonna 2018. Kasvun hidastumisen taustalla on useita rakenteellisia tekijöitä. Talouden suuri koko asettaa rajat kasvulle, väestökehitys on epäedullinen ja tuottavuuskasvu on hidastunut.

Talouden rakennemuutos kohti kulutusvetoisempaa taloutta etenee lähivuosina. Tulojen nopeana jatkuva nousu pitää yllä vahvaa kotimaisen kulutuskysynnän kasvua. Samalla investointien kasvu hidastuu. Kuluvana vuonna investointikehitys on kuitenkin aiheuttanut huolta, sillä investoinnit ovat olleet hyvin valtiovetoisia ja yksityisten reaali-investointien vuosikasvu on painunut vaimeaksi. Nettoviennin rooli talouskasvussa on lähivuosina hyvin vähäinen.

Huolet rahoitussektorin tilasta ovat lisääntyneet. Velkaa on kertynyt jo arviolta 260 % BKT:stä, ja velkaantuminen jatkuu edelleen nopeana. Monissa maissa tällainen velkaantumisvauhti on johtanut pankkikriisiin ja talouskasvun nopeaan hidastumiseen. Kiinassa etenkin yritykset ovat velkaantuneet pahoin. Samalla talouskasvun hidastuminen ja rakennemuutos ovat heikentäneet monien yritysten tuloskuntoa. Yrityssektorin heikentynyt tila koettelee pankkisektoria. Hoitamattomat saamiset ovat lisääntyneet ja pankkien puskurit ovat pienentyneet. Pankkien tilanne vaikeutuu lähivuosina.

Kiinan talouskehitys riippuu poliittisista ratkaisuista. Tällä hetkellä talouden avaaminen ja samanaikainen sisäisen kontrollin kiristäminen mm. sensuurin ja rajoitteiden avulla ovat törmäyskurssilla. Talouspolitiikkaa koskevaa epävarmuutta lisää se, että puolueen sisäiset erimielisyydet talouspolitiikan linjasta vaikuttavat lisääntyneen.

Kiinan BKT:n kasvu, kasvukontribuutiot ja BOFIT-ennuste

v201639_k1.jpg
Lähde: Kiinan tilastovirasto, CEIC ja BOFIT.


Näytä viikkokatsaus 2016/38 Näytä viikkokatsaus 2016/40