BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/33

Tämän vuoden tammi-heinäkuussa asuntorakentaminen on piristynyt viime vuoden huomattavan notkahduksen jälkeen. Neliöillä mitaten uusia asuinrakennuksia on valmistunut viidenneksen enemmän ja uusia asuntokohteita on aloitettu 13 % enemmän kuin vuosi sitten. Aloitusten määrä on kuitenkin kesää kohden hieman hiipunut.  Tonttimaata on ostettu selvästi aikaisempia vuosia vähemmän, mikä sekin ennakoi maltillista asuntorakentamisen kasvua jatkossa. 

Rakentamisen piristyminen heijastaa asuntokaupan piristymistä, sillä asuntoja on tammi-kesäkuussa myyty niin asuntojen pinta-alalla kuin arvolla mitaten huomattavasti viime vuotta enemmän. Kiinteistösektorilla toimivan SouFun -yrityksen noin 100 kaupungin otoksen mukaan asuntojen keskihinta neliöltä oli heinäkuussa 12 000 juania (1 600 €), mikä on 12 % korkeampi kuin vuosi sitten. Asuntojen keskihinnan nousu kiihtyi kesäkuusta. Riskejä ajatellen merkillepantavaa on, että asuntoluottokannan vuosikasvu kiihtyi huhti-kesäkuussa 31 prosenttiin.

Erot asuntomarkkinoilla kaupunkien välillä ovat suuret. Hintahaitari ulottuu Keski-Kiinassa olevan Baojin noin 4 000 juanista (540 €) Shenzhenin 53 000 juaniin (7200 €) neliöltä. Vaikka suurissa kaupungeissa hinnat nousevat nopeasti, hintojen laskusta kärsivien kaupunkien lukumäärä kääntyi heinäkuussa taas kasvuun. SouFunin mukaan hinnat ovat laskussa lähes kolmanneksessa kaupungeista.


Näytä viikkokatsaus 2016/32 Näytä viikkokatsaus 2016/34