BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/33

Elintarvikkeiden tuontirajoitukset ja kotimaisten tuottajien suosiminen eivät suuremmin ole näkyneet maataloustuotannon määrissä.  Viljan sekä liha- ja siipikarjan tuotanto on Venäjällä viime vuodet kasvanut muutaman prosentin vuodessa. Vuonna 2015 maatalouden ja karjanhoidon tuotannon arvo kasvoi reaalisesti 3 % edellisvuodesta, ja vuoden 2016 alkupuolella kasvu jatkui samaa tahtia. Viljan tuotantomäärät pysyivät edellisvuoden tasolla. Eräiden muiden viljelykasvien, kuten esim. sokerijuurikkaan ja soijan, tuotanto sen sijaan kasvoi viime vuonna nopeasti. Kuluvan vuoden viljasadosta odotetaan selvästi viime vuotista suurempaa.

Lihan ja siipikarjan tuotanto kasvoi viime vuonna 4 %, ja alkuvuonna 2016 noin 6 % vuoden takaa. Toisaalta maidon tuotanto ei ole kasvanut lainkaan.  Sen sijaan useiden maitotuotteiden tuotanto on kasvanut. Hurjinta kasvu oli juustontuotannossa, joka kasvoi viime vuonna 17 %. Kuluvan vuoden alkupuolella juustontuotannon kasvu on tasaantunut parin prosentin paikkeille. Alkuvuonna 2016 kasvu on ollut erityisen voimakasta monien vihannesten tuotannossa. Kaikkiaan elintarviketeollisuuden tuotanto kasvoi 2 % vuonna 2015 ja 3 % kuluvan vuoden tammi-kesäkuussa.

Elintarvikkeiden vähittäiskauppa on jatkanut supistumistaan, mutta ulkomaisen kilpailun vähentyminen on lisännyt kotimaisten tuotteiden myyntiä. Kilpailun väheneminen ja hintatason nousu näkyvät myös maataloustuottajien ja elintarviketeollisuuden tuloksien kohentumisena. Sen sijaan investointien kasvusta ei vielä ole merkkejä. Vuonna 2015 investoinnit maatalouteen ja karjanhoitoon supistuivat 13 %.

Reaalitulojen supistuminen ja monien elintarvikkeiden nopea hinnannousu ovat kasvattaneet ruoan osuutta kotitalouksien kulutuskorissa. Viime vuoden lopulla noin 30 % kotitalouksien kulutusmenoista meni ruokaostoksiin.

Venäjän maataloustuotanto 2006–2015

v201633v2.jpg
Lähteet: Rosstat, BOFIT.


Näytä viikkokatsaus 2016/32 Näytä viikkokatsaus 2016/34