BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/16

Kiina julkisti maalis-huhtikuun vaihteessa tarkennetut maksutasetiedot viime vuodelta. Rahoitustaseen mukaan viime vuoden aikana Kiinaan virtasi aiempaa vähemmän pääomaa ja samaan aikaan Kiinasta pois virtasi pääomaa aiempaa enemmän. Ulkomaisia portfolio- eli arvopaperisijoituksia tehtiin Kiinaan selvästi aiempaa vähemmän, kun taas niitä tehtiin Kiinasta ulkomaille selvästi enemmän kuin aiempina vuosina. Myös talletuksia vedettiin pois Kiinasta ja ulkomailta otettuja lainoja maksettiin pois. Pääomaliikkeiden muutoksia selittää yhtäältä niiden vapauttaminen, ja toisaalta Kiinan talouskasvun ja kasvunäkymien heikkeneminen.

Maksutaseen virhe-erä eli tilastoihin kirjautumattomat pääomaliikkeet olivat viime vuonna suuremmat kuin koskaan ennen, ja maasta pois virtasi 190 miljardia dollaria tilastoimatonta pääomaa. Tämä viittaa laajaan olemassa olevien pääomarajoitteiden kiertämiseen. Kiinasta poispäin suuntautuneet pääomaliikkeet olivat yhteensä selvästi vaihtotaseen ylijäämää suuremmat. Tämä loi heikentymispainetta juanin kurssille, mitä keskuspankki hillitsi valuuttamarkkinaoperaatiolla, joissa valuuttavaranto pieneni 340 mrd. dollarilla.

Viime kuukausina juanin valuuttakurssiliikkeet ovat olleet maltillisia ja valuuttavaranto on pysynyt kokolailla ennallaan. Tämä viittaa siihen, ettei juaniin enää kohdistu samanlaista heikentymispainetta kuin viime syksynä. Lisäksi Kiina on alkanut julkistaa aiempaa enemmän tietoja valuuttavarantonsa rakenteesta. Se on kertonut mm. valuuttajohdannaispositiostaan, joka oli nettomääräisesti helmikuun lopussa suhteellisen pieni.

Kiinan maksutaseen erät, mrd. dollaria
201616k2.png
Lähde: SAFE, *) Negatiivinen muutos tarkoittaa valuutan netto-ostoja ja valuuttavarannon kasvua.


Näytä viikkokatsaus 2016/15 Näytä viikkokatsaus 2016/17