BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/12

Markkinaheilunnasta huolimatta BOFITin näkemys Kiinan tulevien vuosien kehityksestä on pysynyt pitkälti aiemmin ennustetun kaltaisena. Uusimmassa Kiina-ennusteessa odotamme Kiinan kasvun yltävän tänä ja ensi vuonna 6 prosentin paikkeille ja hidastuvan edelleen noin 5 prosenttiin vuonna 2018.

Talouden rakennemuutos kiihtyi viime vuonna ja Kiinan talousnäkymät ovat yhä selvemmin kaksijakoiset. Palvelusektorin kasvun odotetaan jatkuvan nopeana, mikä myös ylläpitää suhteellisen hyviä työllisyysnäkymiä. Sitä vastoin erityisesti raskaan teollisuuden tuotanto laskee ja ylikapasiteetista kärsivillä toimialoilla tuotantoa supistetaan. Investointien hyvin nopeana jatkunut kasvu tasoittuu, ja tulevina vuosina Kiinan talouskasvu on yhä vahvemmin kulutusvetoista.

Kasvun hidastuminen ja talouden rakennemuutoksen eteneminen hallitusti ei missään tapauksessa ole itsestään selvää. Markkinoiden avautuessa ja velkatasojen ollessa korkeita jo nyt, talous on yhä alttiimpi erilaisille häiriöille. Kiinan kokonaisvelka-asteen arvioidaan olevan noin 250 prosenttia BKT:stä, mikä on poikkeuksellisen suuri saman tulotason maihin verrattaessa. Mikäli kuluvalle viisivuotiskaudelle asetetuista kasvutavoitteista pidetään kiinni, velkatasojen purkamiselle jää vain vähän tilaa. Ongelmien kasaantuessa riskinä on myös määrätietoisen reformipolitiikan jääminen taka-alalle. Houkutus lisätä sääntelyä ja tukea velkaelvytyksellä talouden vanhoja rakenteita ja raskasta teollisuutta on erityisesti aluetasolla vielä suuri. Talousreformien kanssa huonosti yhteen sopivia merkkejä poliittisen linjan kiristymisestä on myös joiltain osin nähtävissä.

Kiinan talouskasvun rakenne ja BOFIT-ennuste
201612k1.png
Lähde: Kiinan tilastovirasto ja BOFIT

Talouden avautuminen tuo mukanaan uusia riskejä, joiden lieventämiseksi tarvitaan politiikkatoimien selkeyttä ja avoimuutta. Pääomaliikkeiden ja valuuttakurssin vapauttamisessa tulisi edetä määrätietoisesti, jotta uudistukset voidaan toteuttaa vielä suhteellisen suotuisassa ympäristössä. Uudistusten lykkääminen voi johtaa siihen, että ne joudutaan toteuttamaan pakon edessä kriisin keskellä.


Näytä viikkokatsaus 2016/11 Näytä viikkokatsaus 2016/13