BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/12

Länsimaiden asettamat pakotteet ovat vaikeuttaneet venäläisyritysten rahoitusten saatavuutta, joten ne ovat lisänneet neuvotteluja kiinalaisten kanssa löytääkseen uusia rahoituslähteitä. Edistyminen on kuitenkin ollut pääosin kankeaa.

Kiinalaissijoittajia kiinnostavat Venäjän luonnonvarat ja paikallinen markkinapotentiaali, mutta myös heikkouksia ja riskejä nähdään runsaasti. Esim. Ernst&Youngin viime vuonna tekemän kyselyn mukaan kiinalaisyritykset pitävät Venäjän heikkouksina mm. sääntely-ympäristöä ja infrastruktuuria. Keskeisimmät investointeja estävät tekijät ovat lainsäädäntöön liittyvät ongelmat, epävarma taloustilanne, investointitakuiden puute ja osalla yrityksistä myös Venäjälle asetetut pakotteet.

Muutamissa hankkeissa viime aikoina on kuitenkin edistytty. Hiljatttain sinetöitiin kiinalaisen Silkkitierahaston  10 %:n osuuden osto Novatekin Jamalin niemimaan nestekaasuprojektista, jossa kiinalainen CNPC omisti jo ennestään 20 %. Sinopec taas osti 9,9 % petrokemianyhtiö Siburista. Molemmilla yrityksillä on käynnissä suuret investointihankkeet, jotka ovat saaneet rahoitusta myös Venäjän Kansallisen hyvinvoinnin rahastosta. Lisäksi Gazprom on saanut suuria luottoja kiinalaisilta pankeilta. Gazprom tarvitsee rahoitusta mm. Kiinaan suuntautuvan Siperian voima -kaasuputken rakentamiseen ja putkeen tarkoitetun maakaasun tuotannon käynnistämiseen. Toisaalta kiinalaiset ovat myös myyneet venäläisiä omistuksiaan, mm. osuutensa Moskovan pörssissä.


Näytä viikkokatsaus 2016/11 Näytä viikkokatsaus 2016/13