BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/02

Dollareissa laskettu Venäjän osakeindeksi RTS laski viime vuonna edelleen 4 % öljyn hinnan laskun ja ruplan heikentymisen vetämänä. Viime vuonna osakeindeksin lasku jäi maltilliseksi, sillä vuonna 2014 se putosi 45 %. Indeksin kehitys seuraa pitkälti öljyn hintaa, sillä öljy- ja kaasusektorin yritysten paino indeksissä on noin puolet. Indeksiin kuuluvien yritysten yhteenlaskettu markkina-arvo on pudonnut noin puoleen huippuvuosista ja oli viime vuonna runsaat 100 mrd. dollaria. Se on kuitenkin yhä kaksinkertainen vuoden 2009 kriisiin verrattuna.

Sitä vastoin ruplissa laskettuna sama osakeindeksi (MICEX) nousi 23 %. Vaikka öljyn hinta on laskenut jo alle vuoden 2009 tason, ruplamääräinen indeksi ei ole laskenut yhtä voimakkaasti joustavan valuuttakurssin pehmennettyä vaikutusta. Ruplan heikentyminen on tukenut vientiyritysten tuloksia öljyn ja muiden raaka-aineiden hintojen laskusta huolimatta, koska niiden tulot ovat pääosin valuutassa ja menot ruplissa. Valtio-omisteisten yritysten indeksi nousi hieman viiteindeksiä enemmän eli 31 %. Toimialoista rahoitus nousi huomattavasti keskimääräistä nopeammin, kun taas metallisektori nousi selvästi hitaammin. 
Osakekauppojen kokonaisvolyymi Moskovan pörssissä supistui viime vuonna hieman ja oli 9 400 mrd. ruplaa. Se on noin puolet huippuvuodesta 2011, mutta kuitenkin vuoden 2013 pohjalukemia enemmän. 

Venäjän osakeindeksi ja öljyn hinta
201602v2.png
Lähde: Macrobond.


Näytä viikkokatsaus 2016/01 Näytä viikkokatsaus 2016/03