BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/51

Keskuspankin alainen valuuttakaupasta vastaava CFETS julkaisi viime perjantaina (11.12.) juanille nk. CFETS-valuuttakurssi-indeksin, joka lasketaan Kiinan 13 kauppakumppanin valuuttojen painotettuna keskiarvona. Suurimmat painot valuuttakorissa ovat Yhdysvaltojen dollarilla (0,26), eurolla (0,21), jenillä (0,15) ja Hongkongin dollarilla(0,07). Indeksin julkistamista perusteltiin sillä, että se antaa pelkkää dollarikurssia laajemman kuvan valuuttakurssikehityksestä. Juanin dollarikurssin vaihtelu on yhä rajattu 2 prosenttiin suhteessa päivittäin määritettävään viitearvoon.

Valuuttaindeksin julkistaminen ei tarkoita valuuttakurssin sitomista indeksiin. Juanin kurssi on muodollisesti määräytynyt suhteessa valuuttakoriin vuoden 2005 valuuttakurssiuudistuksesta lähtien. Keskuspankki ei kuitenkaan ole julkistanut valuuttakorin koostumusta ja käytännön valuuttakurssipolitiikassa huomio on keskittynyt dollarikurssiin.

Valuuttakurssi-indeksin julkistus on aiheuttanut epätietoisuutta indeksin roolista ja keskuspankin tulevasta valuuttakurssipolitiikasta. Indeksin julkistamisen on uskottu tarkoittavan sitä, että keskuspankki voi nyt alkaa sallia suuremmat vaihtelut juanin dollarikurssissa, sillä indeksi palvelee toistaiseksi lupausta ja tavoitetta suhteellisen vakaasta kurssikehityksestä. Kiinan avautumisen myötä suuntana on kuitenkin aikaisempaa vapaammin muodostuvat kurssit.

Viime viikkoina juanin on annettu heikentyä dollaria vastaan suhteellisen voimakkaasti. Torstaina 17.12. yhdellä dollarilla sai 6,48 juania. Juan on heikentynyt marras-joulukuussa 2 % ja viime vuoden loppuun verrattuna lähes 6 % suhteessa dollariin. CFETS-indeksillä mitaten juan on vahvistunut 2 % viime vuoden lopusta. CFETS kertoi myös alkavansa julkaista valuuttaindeksejä perustuen BIS:n valuuttakoriin (sis. 40 maan valuutat) sekä SDR-koriin (dollari, euro, punta ja jeni). SDR-korilla mitaten juanin kurssi on nyt vajaan prosentin vuoden 2014 loppua heikompi ja BIS:n korilla mitaten se on vahvistunut 2 %.

Juanin dollarikurssin ja kauppapainotettujen valuuttakurssi-indeksien kehitys
201551k1.png
Lähde: Macrobond, BOFIT


Näytä viikkokatsaus 2015/50 Näytä viikkokatsaus 2015/52