BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/51

Keskeisissä ennusteissa BKT:n odotetaan Venäjän talousministeriön valoisampaa ennustetta lukuun ottamatta pienenevän noin puoli prosenttia ja eräiden ennusteiden mukaan prosentin. Öljyn hinnan oletetaan olevan keskimäärin 50–55 dollaria tynnyriltä ensi vuoden aikana. Myös tuonnin arvioidaan useimmissa ennusteissa supistuvan vielä hieman.

Lähes kaikissa ennusteissa yksityisen kulutuksen odotetaan vähenevän, useimmissa noin prosentin. Venäjän keskuspankki on joulukuun ennustepäivityksessään alentanut arviotaan ja odottaa yksityisen kulutuksen supistuvan lähes 4 %. Kulutusennusteiden taustalla on se, että kotitalouksien tulojen nousun odotetaan jäävän inflaatiota hitaammaksi etenkin, kun julkisen sektorin palkkojen ja eläkkeiden korotukset on valtiontalouden heikentyneessä tilanteessa puristettu pieniksi.

Kiinteiden investointien odotetaan ennusteissa niin ikään vähenevän vielä suunnilleen prosentin. Arviot Venäjän viennin määrän kehityksestä vaihtelevat suhteellisen paljon, mutta useimmat ennustajat odottavat viennin kasvavan lievästi vuonna 2016.

Venäjän talouden ennusteita vuodelle 2016
201551v1.png



Näytä viikkokatsaus 2015/50 Näytä viikkokatsaus 2015/52