BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/51

Tammi-syyskuussa Suomen Venäjälle suuntautuvan tavaraviennin arvo supistui kolmanneksella vuotta aiemmasta. Kesäkuukausien hieman paremmasta kehityksestä huolimatta viennin supistuminen kiihtyi jälleen syyskuussa. Vienti on supistunut varsin tasaisesti kaikissa tärkeimmissä tuoteryhmissä Venäjän kysynnän vähenemisen ja heikentyneen ruplan seurauksena. Elintarvikeviennin supistuminen on viime kuukausina hidastunut, koska elokuussa 2014 voimaan tulleista tuontikielloista aiheutuva pohjavaikutus alkaa hiipua. Pari vuotta jatkuneen supistumisen seurauksena koko tavaraviennin arvo on jo pudonnut alle edellisten, kansainvälisen talouskriisin aikana kirjattujen pohjalukemiensa.    

Myös Venäjälle suuntautuvan palveluviennin heikko kehitys näyttää jatkuneen syksyllä. Suomalaisiin majoitusliikkeisiin saapuneita venäläismatkailijoita oli edelleen lähes puolet vähemmän kuin vuotta aiemmin ja itärajan rajanylitykset vähenivät tammi-marraskuussa viidenneksellä.

Suomeen Venäjältä tulevan tavaratuonnin arvo supistui tammi-syyskuussa kolmanneksella vuotta aiemmasta. Tuonnin arvo seuraa pitkälti öljyn hintakehitystä, koska valtaosa tuonnista koostuu raakaöljystä ja öljytuotteista. Tänä vuonna myös öljyn ja öljytuotteiden tuontimäärät ovat supistuneet.

Suomen tavarakauppa Venäjän kanssa
201551v2.png
Lähde: Tullihallitus.


Näytä viikkokatsaus 2015/50 Näytä viikkokatsaus 2015/52