BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/51

Keskuspankin ns. avainkorko on pysynyt 11 prosentissa yli neljä kuukautta. Päätöksessään keskuspankki korosti, että inflaatioriskit ovat kasvaneet kotitalouksien inflaatio-odotusten noustua hieman. Keskuspankki totesi kuluttajahintojen olleen inflaation hidastumisesta huolimatta vielä viime viikolla lähes 15 % korkeammalla kuin vuotta aiemmin mutta ennustaa tammikuun lukemaksi alle 10 %, joka johtuu viime tammikuun korkeaksi nousseesta hintatasosta. Keskuspankki arvioi Turkkiin kohdistuvien tuontirajoitusten lisäävän inflaatiota vain 0,2–0,4 prosenttiyksikköä.

Keskuspankki totesi pankkitalletusten ja luotonannon korkojen olevan alenemisestaan huolimatta edelleen sen verran korkealla, että ne osaltaan jarruttavat luotonottoa. Muina yritysten luotonottoa ja investointeja heikentävinä tekijöinä keskuspankki nosti esiin talouden epävarmuuden, pankkien luotonannon muiden vaatimusten kireyden (mm. vakuusvaatimukset), ulkomaisen rahoituksen vähäisen saatavuuden sekä yritysten suuren velkataakan. Yritysluottojen keskimääräinen korko oli lokakuussa noin 14 % sekä kotitalouksien yli vuoden pituisten luottojen korko 18–19 % ja korkeintaan vuoden pituisten luottojen korko noin 25 %.

Lisäksi keskuspankki päätti asettaa rahapolitiikan kannalta jo taakse jääneen jälleenrahoituskorkonsa avainkoron suuruiseksi vuoden 2016 alusta. Tähän asti jälleenrahoituskorko on ollut 2,75 prosenttiyksikköä alempi kuin avainkorko. Samalla hallitus vahvisti, että avainkorkoa aletaan käyttää soveltuvin osin kaikissa hallituksen säädöksissä.


Näytä viikkokatsaus 2015/50 Näytä viikkokatsaus 2015/52