BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/50

Kiinan tavaravienti oli marraskuussa 197 mrd. dollaria, mikä on 7 % vuodentakaista vähemmän. Tavaratuonti laski 9 % ja oli 143 mrd. dollaria. Tammi-marraskuussa Kiinan viennin arvo on laskenut 3 %, ja tuonnin arvo 15 %. Kauppataseen ylijäämää on 11 kuukauden aikana kertynyt 543 mrd. dollaria, mikä on 64 % enemmän kuin viime vuoden vastaavaan aikaan.

Kuluvan vuoden tammi-marraskuussa Kiinan viennin arvo Yhdysvaltoihin on kasvanut 4 % viime vuoden vastaavasta ajasta, kun taas vienti Japaniin on laskenut 8 % ja vienti EU-maihin supistunut 5 %. Samaan aikaan juan on vahvistunut euroa ja jeniä vastaan. Jos Kiinan vientiä EU-maihin tarkastellaan euroissa, oli se tammi-marraskuussa 14 % suurempi kuin vuotta aiemmin. Myös vienti Japaniin oli jeneissä mitattuna 6 % vuodentakaista suurempi.

Tuonnin arvoa painaa erityisesti raaka-aineiden hintojen lasku. Tammi-marraskuussa Kiinan öljyntuonnin arvo on ollut yli 40 % pienempi kuin viime vuoden vastaavaan aikaan. Määrällisesti Kiina on tuonut kuluvana vuonna öljyä yli 300 milj. tonnia, mikä on 9 % viime vuotta enemmän. Myös rautamalmin tuonti on määrällisesti parin prosentin kasvussa, vaikka dollarimääräisesti mitaten rautamalmin tuonti on kuluvana vuonna ollut 38 % vuodentakaista vähemmän. Sellua Kiina on tuonut tammi-marraskuussa määrällä mitaten 12 % viime vuotta enemmän. Sitä vastoin hiilentuonti on laskenut merkittävästi (-24 % määrällisesti ja -41 % arvolla mitaten).

Raaka-aineiden tuontimäärän ja tuonnin arvon muutos, %
201550k.png
Lähde: Macrobond


Näytä viikkokatsaus 2015/49 Näytä viikkokatsaus 2015/51