BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/50

Joulukuun alussa käynnistynyt kaksiviikkoinen YK:n ilmastokokous Pariisissa on edennyt Kööpenhaminassa vuonna 2009 pidettyä edeltäjäänsä paremmin. Tällä viikolla 195 maan poliittiset päättäjät ovat jatkaneet viime viikolla valmistuneen sopimusluonnoksen käsittelyä. Keskeiset avoimet kysymykset koskevat päästöleikkaustavoitteiden aikataulutusta sekä rahallista ilmastotukea, jota kehittyneet taloudet ovat valmiita antamaan kehittyville maille. Sopimuksen odotetaan syntyvän viimeistään perjantaina 11. joulukuuta.

Kiinan rooli on ollut Pariisissa erilainen kuin aiemmissa ilmastokokouksissa. Kun aiemmin Kiina vastusti sitoumuksia ja aikatauluja, on se nyt konkreettisen päätöslauselman tukija. Kiina on sitoutunut hiilidioksidipäästöjensä vähentämiseen viimeistään vuodesta 2030 alkaen. Kiina tulee myös käynnistämään maanlaajuisen päästökauppaohjelman vuonna 2017. Päästökauppaohjelmasta vastaava NDRC kertoi vastikään, että suunniteltu ohjelma tulee sääntelemään noin puolta Kiinan kaikista hiilidioksidipäästöistä ja siihen tulee osallistumaan lähes 10 000 yritystä kuudella toimialalla. Kiina on maailman suurin hiilidioksidipäästöjen lähde ja siihen nähden maan sitoumuksia voi pitää vaatimattomina.

Taustalla Kiinan asennemuutoksessa ovat maan valtavat ympäristö- ja ilmansaasteongelmat, jotka ovat nykyisin sisäpolitiikan polttavin aihe. Toisaalta talouskasvun hidastuminen ja talouden rakennemuutos helpottavat Kiinan ympäristötoimia. Joidenkin arvioiden mukaan talouskasvun hidastuminen ja ilmanlaatuongelmiin tarttuminen ovat saaneet Kiinan hiilenkulutuksen jo nyt saavuttamaan huippunsa.

Pekingin saastesumutilanne osoittaa maan ilmansaasteongelmien vakavuuden. Tiistaina 8.12. viranomaiset antoivat korkeimman mahdollisen saastevaroituksen saastehiukkasten määrän noustua paikoin jopa lähes 40 kertaa WHO:n suosituksia korkeammaksi. Korkein varoitus annettiin Pekingissä nyt ensimmäistä kertaa, mutta monien kaupunkilaisten mukaan saastesumutilanne oli esimerkiksi viime viikolla vielä pahempi. Tiistaina tehtaita ja rakennustyömaita suljettiin, yksityisautoilua rajoitettiin ja raskas liikenne kiellettiin kokonaan. Myös koulut määrättiin pysymään kiinni ja ihmisten suositellaan pysyttelevän sisätiloissa.

Saastevaroituksia on annettu myös useissa muissa kaupungeissa Pekingiä ympäröivissä provinsseissa. Tämä on johtanut mm. liikenteen ja tehdastuotannon rajoituksiin. Esimerkiksi useat kaupungit Hebein provinssissa ovat antaneet korkeimman tason varoituksen. Toimet tulevat vaikuttamaan joulukuun tuotantolukuihin.


Näytä viikkokatsaus 2015/49 Näytä viikkokatsaus 2015/51