BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/49

Kiina on viime vuosina lisännyt panostustaan maan ydinvoimateollisuuden kehitykseen. Nyt käynnissä on 30 reaktoria, 21:tä reaktoria rakennetaan ja vielä useampi odottaa rakennustöiden aloittamista. Noin kolmannes kaikista maailman käynnissä olevista ydinvoimalahankkeista sijaitsee Kiinassa. Hallitus on linjannut, että 100 uutta reaktoria aloittaa toimintansa seuraavan 10 vuoden aikana. Taustalla ydinvoiman kasvattamisessa ovat ilmansaasteongelmat, jotka pakottavat vähentämään fossiilisiin polttoaineisiin, erityisesti hiileen, perustuvaa energiantuotantoa.

Kiina on aktiivisesti hyödyntänyt maailman johtavien ydinvoimateknologiakehittäjien osaamista yhteistyöprojekteissa ja panostanut oman reaktoriteknologian kehittämiseen. Monet Kiinassa lähiaikoina valmistuvista ydinvoimaloista perustuvat kotimaiseen 3. sukupolven reaktoriteknologiaan ja seuraava askel Kiinalle on viedä uutta ydinvoimateknologiaansa ulkomaille. Kiinan hallitus on asettanut tavoitteeksi, että vuoteen 2020 mennessä maa olisi vienyt kahdeksan kotimaiseen teknologiaan perustuvaa reaktoria ulkomaille. Vientitavoitetta edistää myös kiinalaispankkien osallistuminen projektien rahoittamiseen.

Tänä vuonna ydinreaktorivienti on edistynyt nopeasti, kun valtion ydinvoimayritykset CGN, CNNC ja SNPTC ovat mukana useassa kansainvälisessä projektissa. Pakistanissa on käynnissä kaksi projektia, joiden reaktorit perustuvat kiinalaiseen teknologiaan. Syksyllä Iso-Britannian kanssa käynnistettiin hankkeet, joista kaksi ovat ranskalaisen EDF:n vetämiä kiinalaisten ollessa yhteistyökumppaneina. Ensimmäisen rakennustyöt ovat hiljattain käynnistyneet. Toisen kaksireaktorisen voimalaitoksen osalta neuvottelut ovat käynnissä ja sen odotetaan olevan ensimmäinen kiinalaiseen teknologiaan perustuva ydinvoimala länsimaissa. Romaniaan CGN aloittaa kanadalaiseen teknologiaan perustuvan ydinvoimalan rakentamisen 2017. Argentiinassa CNNC aloittaa vuosina 2016 ja 2017 kahden voimalan rakennustyöt, joista toinen tulee käyttämään kiinalaista reaktoriteknologiaa ja jotka ovat 85 prosenttisesti kiinalaispankkien rahoittamia. Lisäksi SNPTC käy neuvotteluja Turkin ja Etelä-Afrikan kanssa.


Näytä viikkokatsaus 2015/48 Näytä viikkokatsaus 2015/50