BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/46

Venäjän tavaraviennin dollarimääräinen arvo supistui heinä-syyskuussa edelleen lähes 40 % vuotta aiemmasta (euroissa neljänneksen) pääosin matalien vientihintojen vuoksi. Urals-öljyn hinta oli alimmillaan sitten vuoden 2009 alun. Myös öljyn vientimäärien kehitys oli alkuvuotta heikompaa, sillä raakaöljyn viennin vuosikasvu hidastui 5 prosenttiin, kun taas öljytuotteiden vienti supistui heinä-syyskuussa 12 % alkuvuoden nopean kasvun jälkeen. Maakaasun vientimäärä sitä vastoin kasvoi nopeasti vuotta aiemmasta vaisun alkuvuoden jälkeen. Vienti supistui lähes kaikkiin maihin, mutta esim.  Euraasian talousliiton maihin (EAEU) ja Yhdysvaltoihin hieman muuta vientiä vähemmän mm. öljyn selvästi pienemmän osuuden vuoksi.  
 
Tavaratuonnin arvo supistui heinä-syyskuussa samaa vauhtia kuin vienninkin. Tuonnin supistuminen oli laaja-alaista ja koski lähes kaikkia tuotteita ja markkinoita vähenevän kysynnän sekä heikon ruplan vuoksi. Talouspakotteet eivät ole keskeisessä roolissa kokonaistuonnin vähenemisen taustalla. Tuonti EAEU-maista sai kuitenkin elokuun lopulta lähtien tukea Kazakstanin tengen ja Valko-Venäjän ruplan voimakkaasta heikentymisestä. Suurimmista tuoteryhmistä koneiden, laitteiden ja kuljetusvälineiden tuonnin arvo oli 40 % pienempi kuin vuotta aiemmin, kemiallisten tuotteiden ja elintarvikkeiden tuonti supistui 30 %.

Tammi-syyskuussa Venäjän tavaraviennin arvo oli noin 260 mrd. dollaria ja tavaratuonnin 140 mrd. dollaria. Viennin ja tuonnin maa- ja toimialarakenne eivät ole viime aikoina muuttuneet merkittävästi. Viennistä lähes puolet koostui raakaöljystä ja öljytuotteista. Maakaasun osuus oli noin 15 %, metallien ja kemiallisten tuotteiden noin 10 %. Tuonnista runsaat 40 % koostuu koneista, laitteista ja kuljetusvälineistä, lähes 20 % kemiallisista tuotteista ja vajaat 15 % elintarvikkeista. EU kokonaisuudessaan on Venäjän selvästi tärkein kauppakumppani, mutta yksittäisistä markkinoista suurin on Kiina.   

Venäjän ulkomaankauppa tammi-syyskuussa 2015
201546v1.png
Lähde: Venäjän tulli.


Näytä viikkokatsaus 2015/45 Näytä viikkokatsaus 2015/47