BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/46

Pankin lähes täysin omistanut Nikolai Tsvetkov myy 82 prosentin osuuden Vladimir Koganille, joka tunnetaan mm. 1990-luvulta 2000-luvun puoliväliin toimineena menestyneenä pankkiirina ja myös presidentti Putinin tuttavana. Yksityishenkilön tulo vaikeuksissa olevan pankin uudeksi omistajaksi on poikkeuksellista, mutta keskuspankin sekä myös eräiden yksityisten markkinatoimijoiden mukaan paras tarjous valittiin prosessissa, joka on tiivistynyt tämän vuoden mittaan.

Uuden omistajan löytyminen vähintään 75 prosentille Uralsibin osakkeista muodostui ehdoksi sille, että pankki saa pankkeja hoitavalta talletustakuuvirastolta keskuspankin rahoittamana kaksi luottoa pääomavajeen kattamiseksi (toisen 6 vuodeksi 6 prosentin korolla ja toisen 10 vuodeksi 0,5 prosentin korolla). Luottojen nimellisarvo on 81 mrd. ruplaa (1,2 mrd. EUR). Takuuviraston talletustakuuvastuut olisivat olleet noin 100 mrd. ruplaa, jos Uralsib olisi päätynyt konkurssiin. Takuuviraston tervehdytettävien listalla on 27 pankkia.

Uralsib-pankki on taseen koolla mitattuna maan 27. suurin pankki, jonka osuus koko pankkisektorin taseesta on tosin alle 0,5 %. Lisäksi keskuspankin mukaan pankin eräiden tase-erien arvostuksesta johtuen taseen todellinen koko on huomattavasti pienempi. Pankki on tuottanut tappiota jo muutaman vuoden ja sen luottoluokitukset ovat laskeneet. Edellinen omistaja Tsvetkov on tänä vuonna pääomittanut pankkia tuntuvilla summilla.


Näytä viikkokatsaus 2015/45 Näytä viikkokatsaus 2015/47